Izgrađen put uz Taru

0
Izgrađen put uz Taru

FOČA – Opština Foča, Oružane snage BiH i fočanski rafteri završili su izgradnju makadamskog puta desnom obalom rijeke Tare koji će omogućiti rafting djelatnosti bez prelaska na teritoriju Crne Gore, a vrijednost investicije je 1.200.000 KM.

Trasa dugačka 18 kilometara probijena je mehanizacijom Oružanih snaga BiH koju je ustupilo Ministarstvo odbrane BiH na osnovu sporazuma sa opštinom Foča.

Vrijednost inženjerijskih radova je oko pola miliona KM, opština Foča je izdvojila 400.000 KM za gorivo, otkup zemljišta i prateće troškove, dok su rafteri učestvovali sa 60.000 KM obezbijedivši smještaj i ishranu radnika.

Načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je novoizgrađeni put uz Taru pravi primjer partnerskog odnosa resornih ministarstava, lokalne zajednice i domaćih privrednika.

„Zajednički smo uradili ovaj veliki poduhvat i time omogućili, ne samo rafterima da bezbjedno dođu na našu obalu, već i da se ovaj kraj razvija poljoprivredno, turistički i u svakom drugom pogledu. Prvi put je na ove prostore stigao put, prvi put su ljudi u mogućnosti da automobilima silaze u grad. Osim toga, vrijednost nekretnina na ovom području sada je višestruko uvećana“, rekao je Mašić.

On je dodao da u narednoj godini, osim što će održavati put, opština Foča planira da uredi rafting djelatnost na ovom prostoru.

„Sav prihod koji uberemo na ovom putu, na kojem će se naplaćivati putarina, biće usmjeren na održavanje i dalje uređenje puta, jer nam je cilj da na kraju bude i asfaltiran“, rekao je Mašić.

Izgradnjom puta desnom obale Tare biće izbjegnute komplikacije sa kojima se suočavaju rafteri i turisti prilikom prelaska granice na Šćepan Polju, jer je do polazne tačke za spust gumenim čamcima do sada jedini put vodio kroz teritoriju Crne Gore.

Fočanski rafteri, koji su prije 10 godina inicirali izgradnju puta, ističu da su prezadovoljni, jer konačno mogu da obavljaju djelatnost bez prelaska u drugu državu.

„Ovaj put će omogućiti i adekvatnu kontrolu saobraćaja na vodi što je bio nedostatak ranije, tako da ćemo u budućnosti moći da pružimo i veći stepen bezbjednost svih učesnika raftinga“, rekao je predsjednik fočanskog Udruženja raftera Miroslav Davidović.

Rafteri se nadaju da će put biti i podstrek povratku seoskog stanovništva na imanja na tom području i njihovom bavljenju poljoprivredom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare