Izgraditi spomen-obilježje svim srpskim žrtvama NATO bombardovanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je danas, nakon polaganja cvijeća na grob sestre i brata Radmile i Radenka Galinca ubijenih u bombardovanju NATO-a, da bi na području grada trebalo da bude podignuto spomen-obilježje svim srpskim žrtvama vojnih udara Alijanse u Republici Srpskoj.

„Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, načelnicima opština i predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske sa područja grada Istočno Sarajevo dogovorili smo da to mora da bude mjesto koje je vidljivo u urbanom dijelu neke od opština sa područja grada Istočno Sarajevo“, rekao je Vuković.

On je naglasio da je na sastanku konstatovano da nije u redu da takvo spomen-obilježje bude postavljeno na lokaciji gdje su se desili ti tragični događaji, jer bi bilo teško organizovati posjetu.

„Ne bi bilo u redu da spomenik postavimo u Jahorinskom potoku na Palama, a nerealno je da će nam dozvoliti da to uradimo u Hadžićima koji pripadaju Federaciji BiH, tako da moramo naći neko odgovarajuće mjesto na području grada koje može biti predmet redovnih posjeta i stanovnika Istočnog Sarajeva i svih koji dolaze u ovaj grad“, ukazao je Vuković.

Vuković je istakao da će njegova želja i molba prema resornom ministarstvu biti da taj spomenik bude takvih dimenzija da bude projektovan tako da može biti završen u kratkom roku.

„Mislim da ne treba da robujemo idejama o velikim i predimenzionisanim spomen-obilježjima koje bi morali da gradimo 10 ili 15 godina. Moja ideja je da to bude nešto što je finansijski prihvatljivo i moguće uraditi u nekom kratkom ili srednjem roku“, naveo je Vuković.

U Istočnom Sarajevu danas je upriličen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare