Izborni zakon – Radna grupa traži rješenja

0

Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH od danas do srijede, 4. aprila, radiće na Јahorini, tražeći rješenja za konkretne amandmane na ova tri zakona.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić ne očekuje radikalne promjene u Izbornom zakonu BiH, jer je većina do sada razmatranih rješenja za koja postoji načelna saglasnost članova Radne grupe tehničke prirode i odnosi se na nedostatke koje je CIK BiH uočio kao problematične.

Petrić se nada da će svi koji su involvirani u pitanje izbora u Mostaru formulisati odgovarajuće prijedloge, koji bi mogli da budu usvojeni.

Predsjedavajući Interresorne radne grupe Halid Genjac najavio je da bi na sastanku na Јahorini do sada provedene rasprave o sva tri zakona trebalo da budu formalizovane kroz konkretne amandmane, i da bude obavljeno izjašnjavanje članova Grupe o tim amandmanima.

„Dio amandmana koji se tiču opštih izbora ostaće za neki drugi korak, jer to sada nećemo stići, pošto je riječ o amandmanima koji imaju značajnu političku dimenziju ili značajnije zahvate u izmjeni zakona“, pojasnio je Genjac, precizirajući da će biti razmotreni i amandmani nevladinih organizacija i drugih subjekata.

Genjac je rekao da postoji mogućnost da Interresorna radna grupa na Јahorini ne završi rad na sva tri zakona, pa bi u tom slučaju u Sarajevu bila održana još jedna sjednicu, kako bi se završio taj posao.

Mandat Interresorne radne grupe ističe 1. maja, a Genjac se nada da će, ako bude izvodljivo, odmah nakon sastanka na Јahorini u parlamentarnu proceduru biti upućene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi mogle biti usvojene prije objavljivanja lokalnih izbora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare