Izborni kodeks za kampanju bez vrijeđanja

0

FOČA – Kancelarija OEBS-a u Foči pokrenula je inicijativu za donošenje lokalnog kodeksa ponašanja kandidata, funkcionera, volontera i simpatizera u izbornoj kampanji.
Službenik Kancelarije OEBS-a u Foči Željko Vukanović rekao je da se kodeks zasniva na normalnoj kampanji, bez ličnog vrijeđanja i cijepanja plakata.

“Da se stranke više drže svojih programa, da se više govori o lokalnim stvarima koje su važne građanima”, naveo je Vukanović.

Prema njegovim riječima, nacrt kodeksa biće upućen Skupštini opštine, a konačnu verziju ovog dokumenta, uz sugestije svih političkih subjekata, trebalo bi da izradi etički odbor fočanskog parlamenta.

Vukanović se nada da bi političke partije do kraja maja mogle da potpišu kodeks ponašanja da bi tokom izborne kampanje, na osnovu tog dokumenta, građani ili političke stranke, ako smatraju da je kodeks ili izborni zakon prekršen, mogli da se žale etičkom odboru, koji bi onda trebalo da donese mišljenje ili preporuke.

Prvom sastanku, na kome su političke partije i opštinska vlast trebali da budu upoznati o nacrtu kodeksa, odazvali su se samo Srpska radikalna stranka /SRS/ Republike Srpske i sekretar lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštinskog odbora SRS Republike Srpske Duško Milanović rekao je da je razočaran nedolaskom predstavnika političkih partija i naveo da bi kampanja za lokalne izbore mogla biti još “žešća” i “prljavija” nego prethodne i da bi kodeks morao da bude usvojen.

U nacrtu kodeksa, između ostalog, navodi se da političke partije i kandidati neće koristiti nikakve vrste prijetnji, pritisaka i nasilnog ubjeđivanja prema biračima, donatorima ili medijima, da će učesnici izbora uvažavati političke oponente i da će se kloniti kritike na račun drugih stranaka, njihovih lidera i kandidata koje nemaju veze sa njihovim javnim aktivnostima. Kritike i komentari biće usredsređeni samo na politiku i programe drugih stranaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments