Izabrano šest odbornika za Skupštinu grada Istočno Sarajevo

1

SOKOLAC – Na prvoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, nakon dva ranija prekida, danas je tajnim glasanjem izabrano šest odbornika za Skupštinu grada Istočno Sarajevo, i to tri odbornika SNSD-a, jedan nezavisni odbornik i dva odbornika SDS-a.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić izrazio je zadovoljstvo zbog, kako je rekao, vraćanja demokratije u ovaj parlament, nakon čega su konačno izabrani odbornici u Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

„Pripala mi je čast da objavim da koalicija okupljena oko SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo od danas ima sigurnu i stabilnu skupštinsku većinu, koja će raditi u interesu građana kako grada Istočno Sarajevo tako i opštine Sokolac“, rekao je Radić novinarima.

On je naveo da su, nakon sprovedenog tajnog glasanja, u Skupštinu grada Istočno Sarajevo prošli odbornici SNSD-a Strahinja Bašević, Jovan Golijan i Đorđe Radić i nezavisni odbornik NJegoš Samardžija, a iz opozicionog kluba SDS-a Miodrag Dupljanin i Žarko Kosorić.

Radić je podsjetio da je ranije u dva navrata prekinuta prva vanredna sjednica Skupštine opštine Sokolac zbog neusaglašenog stava oko utvrđivanja sukoba interesa odbornika SDS-a Danka Vučetića, koji i sada obavlja funkciju zamjenika gradonačlenika Istočno Sarajevo.

On je naveo da je Skupština opštine Sokolac od Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske dobila dopis prema kojem je odbornik SDS-a Vučetić nedvosmisleno u sukobu interesa jer istovremeno obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika u gradu Istočno Sarajevo i samim tim je dio izvršne i zakonodavne vlasti.

Zamjenik gradonačelnika Istočno Sarajevo Danko Vučetić izjavio je novinarima na Sokocu da je na ovoj funkciji do konstituisanja Skupštine grada Istočno Sarajevo i da je danas po dogovoru sa članovima kluba bio uzdržan od glasanja.

On je naglasio da danas pri izboru odbornika u Skupštinu grada jedan odbornik iz opozicije nije glasao za koaliconi dogovor SDS-a, DNS-a i PDP-a te da je dao glas odborniku iz kluba Demosa, koji pripada skupštinskoj većini.

Vučetić je dodao da i ovakav način glasanja ne znači sigurnu većinu okupljenu oko SNSD-a u gradskom parlamentu, te da postoji mogućnost prekompozicije pri konstituisanju Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Vučetić i dalje kategorično tvrdi da nije u sukobu interasa niti u nespojivosti funkcija jer nije izabran u istom izbornom ciklusu na mjesto zamjenika gradonačelnika.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da nije bilo potrebe da se ovako dugo odgađa izbor odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo, te naveo da se danas odbornik SDS-a Vučević uzdržao od glasanja jer nije došao zvaničan dopis od Centralne izborne komisije BiH.

Bjelica je napomenuo da još funkcioniše stara skupštinska većina u gradu Istočno Sarajevo, te da je Vučetić u tehničkom mandatu.

On je dodao da je klub odbornika SDS imao svoje dvije liste sa kojih su prošla dva kandidata, ali nije prošla lista DNS-a koju je ovaj klub podržao.

Prema izvještaju Komisije za izbor odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo, glasalo je 20 od prisutnog 21 odbornika u Skupštini opštine Sokolac jer je od glasanja bio uzdržan odbornik SDS-a Danko Vučetić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo da mi je znati šta je to sigurna većina i demokratija, kandidati prodju sa 5o glasova + 100 kupljenih,menjaju stranke u zavisnosti ko ponudi više, predsjesnici skupština ljudi sa najmanje glasova imaju platu 3000.Sve gola prevara i kradja. Daleko je ovo od volje naroda,sve sami lični interesi.