Iz svih problema može se izaći samo zajedno

0

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije u razgovoru sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem poručio je da se iz svih problema sa kojima se susreće srpski narod na ovom području može izaći samo zajedničkim djelovanjem.
„Mora da postoji viši plan da se zajednički radi na onome što je dobro za sve ljude i za nas koji danas imamo neke vodeće pozicije. Važno je da razgovaramo i da se dogovaramo, inače ćemo uvijek imati nove i nove probleme koji će biti nerješivi“, poručio je vladika Grigorije.

On je dodao da se mora stalno razgovarati i otvoreno govoriti i tek tada će biti moguće napredovati.

Vladika Grigorije je rekao da je tokom današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu konstatovano da pravoslavne crkve, imovina i postojanje Srba u federalnom Sarajevu nikad ne smije biti zaboravljeno.

„Ma gdje da žive, Srbi koji su izbjegli iz ove sarajevske doline, ne smiju da budu zaboravni i nemaju pravo da zaborave svoje grobove i svoja imanja, svoje postojanje i svoju istoriju“, poručio je vladika.

On je naglasio da niko nije dobrovoljno otišao, napustivši svoju kuću i imanje i da se protiv toga treba boriti sjećanjem, pamćenjem i slogom.

Prema njegovim riječima, važno je da crkve u federalnom Sarajevu ne smiju biti zaboravljene i da se uvijek treba sjećati riječi Milorada Ekmečića da je to „upaljeno kandilo našeg postojanja tamo“.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost vladiki Grigoriju što su tokom vaskršnjih praznika u više navrata razgovarali i razmijenili mišljenja.

On je naglasio da su danas razgovarali o temama koje se odnose na ostanak i opstanak srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, kako na prostoru Istočnog Sarajeva, tako i federalnog Sarajeva.

„Cilj nam je da opstanemo i ostanemo u kapacitetu koji imamo danas i da na jedan ozbiljan način njegujemo tradiciju i običaje srpskog naroda i svih bogomolja koje imamo na ovom prostoru“, poručio je Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare