Istraživanje mineralnih resursa vratiti u domen koncesija

0

Najveći broj primjedaba na Nacrt zakona o koncesijama Republike Srpke odnosi se na to da istraživanje mineralnih resursa treba vratiti u domen koncesionarstva, rekla je danas na Palama pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slavica Bogdanović nakon javne rasprave o ovom nacrtu.

Bogdanovićeva je objasnila da to ima logike jer, ako se nekome da ugovor za istraživanje mineralnih resursa i on sačini studiju ekonomske opravdanosti, a ona pokaže da je to isplativ projekat, onda naravno da će mu u drugoj fazi biti dodijeljena koncesija za eksploataciju mineralnih resursa.

Ona je rekla da je novim zakonom predviđeno da se istraživanje isključi kao predmet koncesije, kao i poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište.

Bogdanovićeva je naglasila da će Nacrt zakona o koncesijama Republike Srpske urediti i precizirati uslove, način i postupak dodjele koncesija, kao i predmet koncesija, što bi trebalo da doprinese efikasnijem funkcionisanju sistema.

Ona je dodala da će novi zakon pojednostaviti procedure za dodjelu koncesija strateškim preduzećima u većinskom vlasništvu Srpske.

„Novim zakonom ukinuta je samoinicijativna ponuda, a kao način dodjele koncesija predviđen je metod otvorenog postupka javnog poziva u dvostepenom postupku i metod podnošenja ponude zainteresovanog lica“, pojasnila je Bogdanovićeva.

Ona je rekla da je novim zakonom predviđen period koncesije do 30 godina uz mogućnost produženja za još 20 godina.

Bogdanovićeva je napomenula da će pitanje visine koncesione naknade biti uređeno, kao i u postojećem zakonu, zakonskim aktom koji će donijeti Komisija za koncesije uz saglasnost Vlade Republike Srpske kao koncedenta.

Ona je rekla da je zakon baziran na principima optimalnog korištenja prirodnih resursa i drugih dobara od opšteg interesa koji će omogućiti ostvarivanje većih finansijskih i ekonomskih efekata za Srpsku.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o koncesijama biće održane u Bijeljini, Doboju i Banjaluci.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sredinom novembra prošle godine Nacrt zakona o koncesijama i resornom ministarstvu naložila održavanje javnih rasprava koje bi trebalo da doprinesu donošenju konačno prihvatljivog rješenja.

Prijedlog zakona trebalo bi da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u martu.


(www.palelive.com / Srna / foto:
Slavica Bogdanović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare