Историјски моменат – конституисан Парламентарни форум

0

БАЊАЛУКА – Парламентарни форум Република Србија – Република Српска, који чине посланици из Народне скупштине Српске и Народне скупштине Србије, конституисан је данас у Бањалуци.
„Ово је историјски моменат“, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је навео да су дужност преузели предсједавајући форума – посланик Народне скупштине Србије Душан Марић и посланик парламента Српске Игор Жунић.

„У саставу су чланови и власти и опозиције, и из Републике Српске и Србије. Са посебним задовољством могу да кажем да у раду Парламентарног форума учествују потпредсједници Народне скупштине Српске и из реда хрватског и бошњачког народа“, истакао је Стевандић новинарима у Народној скупштини након констутутивне сједнице Форума.

Он је додао да ће Форум радити без предсједника парламената Србије и Српске јер они нису чланови форума.

Стевандић је навео да је данас усвојен и Пословник о раду Форума.

„Они прво засједање настављају сутра. Доносиће одлуке које ће упућивати Народној скупштини Србије и Народној скупштини Републике Српске на разматрање, обавјештавање и поступање“, истакао је Стевандић.

Копредсједавајући Парламентарног форума Душан Марић захвалио је домаћинима на братском дочеку.

„У посљедњих 10 година, а посебно у посљедњих неколико година, захваљујући прије свега личној иницијативи предсједника /Србије Александра/ Вучића и предсједника /Српске Милорада/ Додик сарадња Србије и Српске је све боља. Прије свега, у области економије, која је и најважнија, зато што обезбјеђује бољи живот грађана, затим у области културе и у његовању културе сјећања“, истакао је Марић.

Он је рекао да ће формирање Форума такође допринијети развоју још бољих односа Републике Србије и Републике Српске, а посебно два парламента.

„Формирање овог форума, а и његов рад ће бити у складу са Дејтонским споразумом, није уперено ни против БиХ нити против иједног народа у БиХ. Напротив, постоји простор и добра воља и за сарадњу са парламентом БиХ и са Парламентом ФБиХ“, навео је Марић.

Копредсједавајући Парламентарног форума Игор Жунић рекао је да је конституисањем Форума учињен историјски чин, наводећи да је то наставак и права реализација специјалних паралелних веза.

„У будућности ће бити фокус на економска, културна, спортска и сва она питања која вежу људе из Републике Српске и Србије“, истакао је Жунић.

Он је изразио задовољство што у раду Форума учествују и представници бошњачког и хрватског народа.

„Овај Форум је тијело које ће нудити сарадњу, мир, разговор, све оно што може да буде добро за све људе који живе и у БиХ и у Републици Српској и Србији. Сигуран сам да иницијативе које ћемо покретати неће ићи ни против једног народа нити против било којег човјека него ће бити усмјерене само на опште добро“, нагласио је Жунић.

Парламентарни форум, саопштено је из Народне скупштине, може да усваја декларације и одлуке које доставља Вијећу за сарадњу Републике Србије и Републике Српске, народним скупштинама и владама Српске и Србије.

Наставак сједнице Парламентарног форума Република Србија – Република Српска биће одржан сутра од 9.00 до 11.00 часова у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и тадашњи предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић потписали су 20. септембра прошле године Меморандум о формирању Парламентарног форума Србија – Република Српска.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare