Istorija čuvana od zaborava

0

Monografija „Pale-od najstarijih vremena do danas“, autora Milana Ždrala, uglednog novinara i publiciste, promovisana je i u gradu o kojem govori i čija je svojevrsna lična karta, uz opšti zaključak da je riječ o neprocjenjivo vrijednom djelu koje je nastalo iz želje da se trajno od zaborava sačuvaju mnoge važne činjenice o ovom kraju i ljudima koji su njemu živjeli, ili sada žive.
Govoreći o monografiji, načelnik Pala, Slobodan Savić, istakao je kako su u ovom djelu sabrani važni podaci o dugoj istoriji mjesta podno Romanije i Jahorine, te naglasio kako se odavno osjećala potreba za jednim ovakvim izdanjem, koje bi na vjeran način oslikalo život paljanskog kraja baš ovako kako je to i naglašeno u samom naslovu-od najstarijih vremena do danas.

– Ovo područje jeste od davnina bilo važna komunikaciona spona između istoka i zapada, a bilo je naseljeno i u srednjem vijeku. Pale jesu prolazile kroz burna vremena, što tokom duge turske vladavine, što u periodu kada je  vladala Austrougarska. Ovaj kraj je u prošlom vijeku prošao kroz tri rata i velika stradanja, da bi 1995. godine u Dejtonu bila zvanično priznata RS, čija su ratna prestonica bile upravo Pale, u kojima su živjeli i radili njeni predsjednici i potpredsjednici, Skupština i Vlada. U tim teškim vremenima, u našim Palama su se rađale institucije RS-podsjetio je Savić, te potom i naglasio kako je ovo mjesto u prvoj deceniji ovog vijeka doživjelo veliki uspon i izraslo u moderan grad, u kojem ima preko pet hiljada studenata, koji je jaka turistička i sportska sredina i jedan od najznačajnijih centara u Srpskoj.

S ponosom je iznio i podatak da su Pale dale čak 16 olimpijaca, što jeste i svojevrstan fenomen, jer je nepoznanica da li igdje u svijetu postoji mjesto sa tridesetak hiljada stanovnika koje je iznjedrilo toliko učesnika najvećih planetarnih sportskih smotri.

-Ova monografija donijela je i taj i mnoge druge važne podatke, kao i brojne originalne dokumente koji svjedoče o razvoju Pala, zbog čega s pravom, ali i ponosom možemo zaključiti da će doprinijeti afirmaciji paljanskog kraja i cijele RS -zaključio je Savić.

Književnik i publicista, Željko Grujić, koji je bio i stručni konsultant pri izradi monografije, rekao je kako je riječ o reprezentativnoj publikaciji koja na 440 dvoredno pisanih stranica, osim tekstualnog dijela, donosi i sedam jedinica kartografske građe, 320 fotografija, 37 tabela, četrdeset dokumenata prvi put publikovane arhivske građe, te šest grafičkih prikaza. Naveo je i da je monografija pisana sa naglašenim imperativom naučnosti, jasno izraženim parametrima u istraživačkom postupku, uz ocjenu kako se autor potrudio da uspostavi i do kraja zadrži objektivnu distancu prema događajima i ljudima, kako bi se u njihovom odabiru i obradi izbjegao ideološki, intimistički, ili bilo kakav drugi vid pristrasnosti, što je, opet, česta pojava kada su u pitanju ovakve publikacije.

– Primjetno je, dakle, da se monograf u istraživanju više rukovodio arhivskim i drugim pisanim izvorima i literaturom, a manje usmenim kazivanjima koja su često opterećena subjektivizmom, ličnim interesima i ćudljivom prirodom kazivača ovok karaktera. O tome jasno svjedoče i 154 bibliografske jedinice izvorne građe, dok je u svemu vidljiv i autorov napor da objektivno istraje na egzaktnosti podataka i uspostavljanja balansa između nekih osjetljivihi, može se reći, još vrućih istorijskih događaja i njihovih protagonista – kazao je Grujić.

Dodao je kako je monograf, istražujući život mnogih znamenitih i važnih ličnosti koje su životom i stvaralaštvom presudno uticali na istorijski razvoj i ukupnu sliku Pala, koristio i elemente biografije, a istakao jeste i kako je monografska građa podijeljena u 18 cjelina u kojima su obrađene sve oblasti društvenog života, te donesene i sve one karakteristike koje trebaju da prate ovakve publikacije.

– Monografija afirmiše i otvorenost Pala i Paljana za nove ideje, ljude, kao i preduzetništvo, što su osobine kojima su iz ove sredine gotovo u potpunosti potisnuti svi oblici pogubnog provincijskog duha. Ova monografija jeste i neporeciv dokaz šta to za jednu ovakvu sredinu znači trijumf nad duhom provincijalizma, pa su Pale, stoga, opravdano predstavljene kao raskošan vrt duhovnog, kulturnog, privrednog i sportskog života sa darovitim, uspješnim i preduzimljivim ljudima, a iz monografije se nedvosmisleno vidi da su Pale i grad u stalnom narastanju-rekao je Grujić, posebno naglasivši i značaj ovog djela u afirmaciji Zavičajne zbirke ovdašnje Narodne biblioteke koja autoru na raspolaganje jeste stavila oko dvije hiljade jedinica građe.

Akademik Mirko Šošić, osim ocjene pomenute na početku da je ovo djelo nezaobilazna lična karta Pala, naglasio je da donosi i neophodan osvrt na važna istorijska dešavanja, na čiji se značaj i trebalo i moralo ukazati, kako zbog sadašnje, tako i zbog budućih generacija.

– Veliki i čuveni Gorki jeste rekao kako treba pisati tako da riječima bude tijesno, a mislima široko, a ova monografija, dok je polako čitate, donosi upravo takav osjećaj i to je njena dodatna vrijednost-ocijenio je Šošić.

ANTRE: Putokaz za buduća pokoljenja

Protojerej stavrofor Momir Vasiljević, koji je i jedan od recenzenata ovog izdanja, naglasio je da način na koji je prikupljena i sistematizovana građa na osnovu koje je nastala monografija o Palama jeste i putokaz i značajna naučno-istraživačka podloga za buduća pokoljenja, čija dalja istraživanja mogu da se oslone na čvrste temelje koje nosi ovo djelo.
– Osjećam i veliku duhovnu radost zbog objavljivanja vrijedne monografije o Palama. Takva radost je dar od Boga i baš kao što se roditelji raduju rođenju djeteta i čeda svoga, tako se i književnici i publicisti, kao i oni koji su bili uz njih i podržavali ih prilikom stvaralačkog rada, raduju kada njihovo čedo, a to knjiga jeste, počne da živi i dođe pred čitaoce-poručio je prota Vasiljević.  

(www.palelive.com / Fokus / Srđan Šekara)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare