Istaknut problem lažnih svjedoka

0

MILIĆI – Regionalni odbor Boračke organizacije Birča raspravljao je na sastanku večaras u Milićima o problemu velikog broja osumnjičenih Srba za ratne zločine i, u tom pogledu, pružanja odgovarajuće pravne pomoći tim licima.

Na skupu, kojem je prisustvovao predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te više narodnih poslanika iz regije Birač, istaknut je problem koji optuženi imaju sa lažnim svjedocima iz redova srpskog naroda.

Savčić je Srni rekao da ti svjedoci, prema izjavama iz opštinskih boračkih organizacija, najčešće za vrlo male svote novca daju potpuno lažne izjave o događajima iz ratnog perioda, a kojima terete lica koja nisu učestvovala u tim događajima.

„Takođe, tražimo od predstavika Srba u Tužilaštvu BiH, Srba sudija u Sudu BiH i svim ostalim sudovima da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa zakonom. Ako je tamo predviđena maksimalna vremenska kazna od 15 godina, onda ona nikako ne može da bude 20 godina. To dokazuje ili podanički odnos predstavnika srpskog naroda u tim pravosudnim institucijama ili njihovu potpunu neprofesionalnost“, rekao je Savčić.

Savčić je dodao da je na sastanku razmatrano i pitanje statusa Boračke organizacije Republike Srpske.

On je podsjetio da postoji zaključak Skupštine Boračke organizacije iz prošle godine kojim je zatražen poseban status te organizacije u okviru organizacija koje su od javnog interesa, na čemu boračka populacija dosljedno insistira.


Prioritet da bude trasa Sarajevo – Sokolac – Zvornik – Ruma – Beograd


Čelnici opština Sokolac, Vlasenica, Milići i Bratunac na današnjem sastanku u Milićima, koji je inicirao predsjednik Kompanije „Boksit“ Rajko Dukić, saglasili su se da pri određivanju planirane trase auto-puta prioritet treba da ima trasa Sarajevo-Sokolac-Zvornik-Ruma-Beograd.


U dokumentu koji su potpisali učesnici sastanka, a koji će biti upućen Vladi Republike Srpske i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, navedeno je da se taj stav temelji na realnim populacionim, ekonomskim, socijalnim i drugim pokazateljima, te da ovaj prijedlog treba da bude temelj ozbiljnih analiza.

Između ostalog, navedeno je, da romanijsko-birčanska regija, čija je površina oko 2.450 kilometara kvadratnih, čini 10 odsto teritorije Republike Srpske, sa oko 140.000 stanovnika, što je 12 odsto ukupnog stanovništa Srpske. To područje obiluje značajnim prirodnim resursima, posebno rudom, šumom, te hidro-potencijalima.

„Činjenica je, međutim, da od stvaranja Republike Srpske pa do danas, kada su ove dvije regije u pitanju, nisu adekvatno zastupljene u organima više vlasti, agencijama, javnim preduzećima, upravnim i nadzorni odborima“, rekao je domaćin skupa Rajko Dukić.

Prema njegovim riječima, „sa ovoga prostora najveće su seobe stanovništva, na ovom prostoru je i najveće siromaštvo u Srpskoj, najveći je mortalitet, a postoje respektabilni resursi, ne samo za regiju, nego i za Republiku Srpsku“.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici iz birčansko-romanijske regije.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković Srni je rekao da su svi učesnici sastanka podržali zaključke, potencirajući da je predložena trasa najkraća relacija za povezivanje Sarajeva i Beograda.

„Time se ne povezuje samo Sarajevo i Beograd, nego i Novi Sad“, rekao je Višković.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica Srni je rekao da podržava prijdlog, da treba ići sa kvalitetnim materijalom prema vladama Republike Srpske i Srbije i argumentovati sve prednosti predložene trase.

„Nadam se da ćemo kvalitetno sve ovo agrumentovati, a na struci je da odluči o tome koji će pravac imati prioritet“, rekao je Bjelica.

Na skupu je zaključen da ova trasa ima povoljniju konfiguraciju za izgradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare