Jugović i Zec o cesti Sarajevo – Beograd

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović razgovarao je danas sa načelnikom opštine Pale – Prača u FBiH Asimom Zecom o izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd, te istakao da bi bilo dobro da brza cesta ide preko Pala i Prače.

Jugović je rekao da će u narednom periodu pokrenuti niz aktivnosti i održati niz sastanaka sa predstavnicima političkih partija i mjesnih zajednica kako bi se iznašlo konačno rješenje trase.

Jugović je rekao da je izgradnja ceste u nadležnosti grada Istočno Sarajevo u čijem sastavu se nalazi šest opština i svaka od njih treba da izrazi svoj interes kako bi se definisao konačan stav.

„Savjet ministara BiH ima rok da definiše konačnu trasu i tek tada mi možemo da izražavamo svoje ciljeve i rute kada su u pitanju Pale“, kazao je on i dodao da će Pale dobiti brzu cestu kojom se veže istok Republike Srpske i zapad Srbije.

Jugović je dodao da bi bilo dobro da brza cesta ide preko Pala i Prače, ali da će podržati i druge opcije ako se odlučiu da ide preko Zvornika ili drugo.

„Građani Pala treba da su svjesni da je odlučivanje na višim institucijama Vladi Republike Srpske i Vladi Srbije, i to pitanje je mnogo komplikovanije nego što se pretpostavlja“, istakao je on.

Jugović je nakon sastanka istakao da je saradnja dvije opštine dobra u svim oblastima, počev od povratka izbjeglih i raseljenih lica, izgradnje infrastrukture i svih drugih objekata koji su bitni za razvoj ove dvije lokalne zajednice.
On je naglasio da će dvije opštine u narednom periodu prema određenim ministarstvima kandidovati projekte od zajedničkog interesa.

Zec je istakao dobru saradnju, posebno kada je u pitanju povratak izbjeglih i obnova kuća.

On je istakao da će ovih dana početi i radovi na elektrifikaciji naselja Kamenica, što je zajednički projekat dvije opštine, a radili su i na asfaltiranju i izgradnji lokalnih puteva.

Zec dodaje da dvije lokalne zajednice rade i na obezbjeđenju sredstava za asfaltiranje dionice lokalnog puta Majdani – Stajna – Bogovići – Miošići.

Kada je u pitanju brza cesta Sarajevo – Beograd, Zec je nagalsio da je prije 20 godina pokrenuta priča o izgradnji ovog puta koji je trebao da ide trasom Sarajevo – Pale – Prača – Mesići – Višegrad – Užice i da se nada da će i sada ostati ta trasa kako bi i ovaj dio BiH dobio magistralni put.

On je podsjetio da je ukidanjem uskotračne pruge 1978. godine ostala obaveza države da u tom pravcu izgradi magistralni put i poveže Pale – Praču sa Višegradom i prema Užicu, ali, nažalost, taj projekat nikada nije završen.

„Iako mi na lokalnom nivou o tome ne odlučujemo, ja sam već poslao dopise prema Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, federalnom resornom ministru, a ovih dana ću održati sastanak sa premijerom Kantona Goražde kako bi uputili dopis i prema Vladi Srbije, a sve u cilju da brza cesta prođe kroz Pale i Praču“, istakao je on.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadošnjom dobrom saradnjom koju će nastaviti i u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare