Исплата разлике пензије до износа најниже пензије

0

БИЈЕЉИНА – Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је кориснике којима је признато право на сразмјерни дио старосне, инвалидске или породичне пензије са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ да се обрате у најближу пословницу ради обезбјеђења документације за подношење захтјева за исплату разлике, односно намирења до износа најниже пензије у ФБиХ.

Корисник права на сразмјерни дио пензије остварује право на исплату разлике пензије у случају да је збирни износ сразмјерних пензија остварених код Фонда ПИО и Федералног завода МИО/ПИО, у складу са Споразумом о међусобним правима и обавезама у спровођењу пензијског и инвалидског осигурања у БиХ, мањи од износа најниже пензије у ФБиХ и који има пребивалиште на подручју БиХ.

Право на исплату разлике пензије остварује се почев од дана подношења захтјева за оства-ривање овог права, уколико су испуњени услови.

Захтјев се подноси лично надлежној служби Федералног завода, путем поште или пуномоћника.

Неопходна документација, уз образац захтјева, је доказ о пребивалишту – ЦИПС пријава, рјешење о признавању права на сразмјерни дио пензије код Фонда ПИО Републике Српске и увјерење издато од Фонда ПИО о исплаћеним пензијама по мјесецима у години у којој се остварује право на исплату разлике пензије.

У саопштењу се наводи да се не признаје право на исплату разлике до износа најниже пензије кориснику права на сразмјерну пензију којем је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату као припаднику Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, те да он не подноси захтјев.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare