Informacija o zagađenosti voda na području opštine Pale

0

Udruženje Sportskih ribolovaca „Bistrica“ Pale sklopilo je ugovor sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS br.01-33-4064/09 od 21.04.2009. godine o korištenju riječnih tokova i ribarskog područja na području opštine Pale.

Ugovor je sklopljen u skladu sa odredbama Zakona o vodama i ribarstvu, kojima su regulisane određene obaveze udruženja kao korisnika riječnih tokova. U vezi s tim Upravni odbor udruženja formirao je komisiju koja je obišla slivove rijeka Mokranjske i Paljanske Miljacke, Prače i Bistrice, sačinila zapisnik i filmski dokumentovala zagađenost rijeka, koju su proizveli mještani i preduzeća koja se nalaze u neposrednoj blizini rijeka.

Udruženje Sportskih ribolovaca „Bistrica“ Pale, na Dan svjetskih voda 22.03.2010. godine organizovalo je čišćenje korita i obale rijeke Mokranjske Miljacke koja je propraćena od strane RTV-RS, RTV-BN, RTV-OSM i RTV-I.Sarajevo, kojom prilikom je snimljen naš odnos prema čistoj vodi, zdravoj životnoj sredini, naša kultura i vandalski odnos građana prema čistoj vodi. Na sve ovo imamo inferioran odnos vlasti, inspekcijskih organa u sprečavanju zagađivanja vode organskim i neorganskim materijalima, sječa šume u izvorišnim zonama, formiranju deponija na samoj obali rijeka, klizišta (imamo ih tri na rijeci Mokranjska Miljacka) do kojih je došlo djelovanjem podzemnih voda, kiše i ljudskog faktora. Svakome su poznate poslijedice ove pojave i odgovornosti koju imaju institucije i odgovorni pojedinci. Sve sto je navedeno je loša reklama za opštinu Pale kao turističku destinaciju kako se naziva. Televizijske ekipe kažu da tako prljavu rijeku još nisu vidjeli. To je prvi i najjači utisak svakog prolaznika na ulasku u Pale.

U vezi sa navedenim Udruženje sportskih ribolovaca „Bistrica“ Pale predlaže:

1.    Da SO Pale zauzme stav sa informacijom.
2.    Da nadležna opštinska inspekcija preduzme zakonom određene mjere u odnosu na sve zagađivače vode.
3.    Da se na nivou opštine Pale donese plan i program rada na sanaciji, uređenju i održavanju izvorišnih zona i riječnih tokova sa rokom izvršenja ODMAH.
4.    Da se iz sredstva koja opština dobija po osnovu doprinosa za vode, izdvoji odgovarajući iznos u svrhu čišćenja i održavanja riječnih tokova. Napomena, po osnovu doprinosa za vode u 2009. godini opštini je uplaćeno 310.000,00 KM, a agencija za vode je izvršila povrat sredstava opštini u iznosu od 93.000,00 KM i to je iznos sa kojim opština raspolaže. Samo udruženje po tom osnovu je uplatilo 560,00 KM.
5.    Da se napravi stručna procjena zaštite voda i održavanja riječnih tokova u vidu elaborata i studije što može da posluži kao osnova u dobijanju nepovratnih i kreditnih sredstava kroz zaštitu životne sredine. Imamo primjer iz bliže okoline.
6.    Da se napravi stručna procjena erozije zemljišta na rijekama i preduzmu odgovarajuće mjere na njenoj sanaciji.

S poštovanjem !

UO USR Bistrica

Fotografije:

IMG_0057.jpg IMG_0063.jpg IMG_0076.jpg IMG_0079.jpg IMG_0084.jpg IMG_0094.jpg

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare