Imena 536 boraca za vječno sjećanje

2

U prisustvu porodica palih boraca danas su na Palama osveštane spomen-ploče na kojima su uklesana imena 536 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Osam ploča postavljeno je kraj centralnog spomenika palim borcima, a na njima su upisana imena poginulih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske koji su živjeli na Palama, koji su rođeni na Palama ali su živjeli u drugim sredinama, te onih čije su se porodice nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma doselile na Pale.

„Ovo je svetilište na koje treba da se dolazi dostojanstveno“, rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

On kaže da je Boračka organizacija uz razumijevanje opštine, Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva i Kabineta predsjednika Srpske, prije tri godine pristupila realizaciji projekta rekonstrukcije centralnog spomenika i izgradnje novih sadržaja, među kojima je i postavljanje ovih ploča.

Ističući da je Boračka organizacija Pala među prvima u Republici Srpskoj završila program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca, Parađina je konstatovao da pitanje zapošljavanja ove kategorije stanovništva ne ide bez problema, posebno zbog izražene „partokratije“.

„Nijedna partijska knjižica ne može biti iznad poginulog borca, odnosno njegovog djeteta“, rekao je Parađina i poručio da društvo i vlasti moraju pokazati više senzibiliteta prema ovim kategorijama stanovništva, prije svega onima koji su u stanju socijalne potrebe.

On je naveo da je zahvaljujući naporima Boračke organizacije na Palama radno angažovano više od 50 djece poginulih boraca.

Osveštanju ploča sa imenima poginulih boraca prisustvovali su predstavnici lokalnih i republičkih vlasti.

„Da nije bilo ovih ljudi, pitanje je da li bismo mi danas bili ovdje“, rekao je načelnik Pala Boško Jugović.

Ističući da će opštinske vlasti i on kao načelnik dati maksimum kako bi se njegovalo sjećanje na pale borce i pomoglo njihovim porodicama, Jugović je pozvao da se ovo mjesto čuva i njeguje, te da mu se prilazi sa poštovanjem.

Centralni spomenik palim borcima na Palama podignut je 2000. godine.

Nakon osveštanja spomen-ploča za članove porodica poginulih boraca priređen je ručak u Parohijskom domu u Palama.

Današnje osveštanje dio je programa „Gospojinskih svečanosti“ kojima opština Pale obilježava svoj Dan i krsnu slavu – Uspenje Presvete Bogorodice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve pohvale rukovodstvu Opštine Pale i Boračkoj organizacji Pale za podizanje spomen ploča poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Sam čin osvještanja je dostojanstveno protekao uz prisustvo porodica poginulih boraca. Organizacija na visokom niovu.

Što se tiče podizanja i svega ostalog vezano za centralni spomenik, svaka čast. Pa valjda su to i zadlužili. Ali sto se tiče pomoći i brige, nešto se ne bih mogla pohvaliti. Ni jednu jedinu stvar mi nusu pomogli. Smještaj, zapošljavanje, ništa od toga, samo prazna obećanja. Zato mi jako smeta što to uvijek prenaglašavaju. I nismo usamljeni u ovome.