Ili “Nikola Tesla” ili naći drugo rješenje

0

Radnici preduzeća “Famos” sa Pala, koji su se juče okupili u krugu fabrike, dali su Vladi Republike Srpske rok od 20 dana da odgovori hoće li Javno preduzeće “Nikola Tesla” kupiti “Famos” ili da se traže druga rješenja.

Stečajni upravnik preduzeća “Famos” Radoslav Bratić podsjetio je da je Javno preduzeće “Nikola Tesla” u pismu namjere ponudilo kupovinu “Famos” za 1.500.000 KM, kao i da primi određen broj radnika i počne sa proizvodnjom, ali da još nisu dobili nikakav zvaničan odgovor.

“Skupština povjerilaca je prihvatila sve uslove za prodaju, Vlada je zadužila Javno preduzeće ‘Nikola Tesla’ da, zajedno sa Ministarstvom industrije i energetike, napravi program i provede realizaciju kupovine, ali da to još nije učinjeno”, naveo je Bratić.

Predsjednik Sindikata metalaca Obrad Belenzada rekao je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa načelnikom opštine Pale, direktorom preduzeća “Nikola Tesla” i predstavnicima resornog ministarstva na kojem će biti utvrđeno da li će biti izvršena kupovina “Famosa” ili da se traže druga rješenja.

“Situacija sa ‘Famosom’ traje dugo godina i činimo sve da pokušamo spasiti ono što se spasiti može, a sigurno je da se jedan dio može spasiti i pokrenuti proizvodnja”, dodao je Belenzada.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da, ukoliko se Vlada Republike Srpske u roku od 20 dana ne izjasni šta će biti sa “Famosom”, onda treba ubrzati stečajni postupak, rasprodati imovina i namiriti povjerioce i radnike.

Prema njegovim riječima, ima dosta privrednika na Palama koji su zainteresovani za kupovinu zemlje i određenih objekata “Famosa”.

Bivši radnik Miodrag DŽida rekao je da je “Famos” jedina fabrika u Republici Srpskoj koja ima mašine i može da pokrene metalnu industriju.

NJegov kolega Miroslav Subotić kaže da od 2006. godine radnici traže svoja prava, te da dugovanja prema 320 radnika iznose oko pet miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments