Ili plate ili štrajk

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Strukovnog sindikata ljekara Republike Srpske Miodrag Femić rekao je da će protesti radnika Bolnice Istočno Sarajevo biti nastavljeni dok im ne budu isplaćene plate i ostale obaveze koje proističu iz radnog odnosa.

„Ukoliko ne budu isplaćene plate i sve što sljeduje zaposlene, širom Srpske koji će krenuti iz Bolnice Istočno Sarajevo“, rekao je Femić na današnjem protestu radnika ove zdravstvene ustanove i pozvao zaposlene da očuvaju radni proces i pruže svu medicinsku pomoć pacijentima.

On je ocijenio da su „zdravstveni radnici tuđom nebrigom i maćehinskim odnosom dovedeni u ovako tešku situaciju“.

„Ministar zdravlja nije uradio ništa što je obećao, već je rečeno da se direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović nije dobro snašao što nije istina“, istakao je Femić i zapitao „ko bi se dobro snašao sa 52 miliona KM gubitka“.

On je najavio da će se Sindikat pozabaviti i Fondom zdravstvenog osiguranja, koji, kako je naveo, paušalno dijeli novac ustanovama.

Predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Spomenka Janjić rekla je da će zaposleni u Bolnici Istočno Sarajevo svakog dana u 10.00 časova protestovati zbog neriješenih pitanja koja su veoma važna za njihov status i svakodnevni život.

Janjićeva je dodala da od kredita Investicione-razvojne banke nema ništa, jer je poznato da se ta sredstva mogu koristiti samo za specifične svrhe, a ne za isplatu plata i doprinosa.

„Da bi mogli podići bilo kakav kredit, ustanova mora imati izmirene doprinose i obaveze, a Bolnica Istočno Sarajevo u posljednje četiri godine nije izmirila te svoje obaveze“, pojasnila je ona, dodavši da taj kredit ne bi ništa riješio, već samo povećao dug Bolnice.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i predsjednik Unije radnika zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo rekao je da su došli iz Banjaluke da podrže kolege u Istočnom Sarajevu, jer su njihovi problemi zajednički.

„Zajedničkim snagama pokrenućemo niz aktivnosti kako bi se poboljšao prvo vaš status, jer ste vi jedna od najugroženijih ustanova“, rekao je on.

Svojim dolaskom, podršku zaposlenim u Bolnici Istočno Sarajevo dali su i predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Ranko Palačković i član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora Republike Srpske Goran Bjeković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare