Ikone i umjetničke slike, muzika i balet u Staroj crkvi

0

U porti i muzeju Stare crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu u subotu 16.5.2015. godine je, u oviru velikog evropskog projekta „Noć muzeja“, izveden bogat kulturno-umjetničko program satkan od prigodnih besjedi, izložbi umjetničkih slika i ikona, i izvođenja djela klasične muzike i evergrina.

Organizatori ovog izuzetnog događaja bili su Stara crkva i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale.

Starješina Stare crkve protojerej-stafrofor Vanja Jovanović u prigodnom obraćanju podsjetio je da je Muzej Stare crkve prvi muzej u BiH koji je prije više od decenije odgovorio na zvaničan poziv Ministarstva kulture Francuske i direktora za muzeje, i uključio se u „Noć muzeja“ kao evropski kulturni projekat, s ciljem promocije kulturno-istorijske vrijednosti i tradicije srpskog naroda.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/noc-muzeja-stara-crkva-16-5-2015/] width=[87] height=[87] title=[Ikone i umjetničke slike, muzika i balet u Staroj crkvi] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

On je mnogobrojne posjetice upoznao da je Stara crkva nedavno zvanično učestvovala na međunarodnoj akciji i izložbi koja se održavala od Vašingtona, Njujorka preko Pariza do Atine, gdje je prezentovala svoje eksponate u povodu obilježavanja četiri vijeka od smrti čuvenog slikara Dominikosa Teotkopulosa poznatijeg kao El Greko, sa Krita.

Predsjednik Udruženja ljubitelja likovne umjetnosti Pale Goran Šinik rekao je Srni da je „Noć muzeja“ u Staroj crkvi i ove godine pobudila veliku pažnju i veoma obradovala sve posjetioce, zahvaljujući dobro osmišljenom programu, prilagođenom i najzahtjevnijim kriterijumima i zahtjevima poklonika umjetnosti i kulture uopšte, ali i izuzetno toplom i iskrenom dobrodošlicom i domaćinskom pažnjom oca Vanje Jovanovića.

Tokom ove jedinstvene večeri u prelijepom ambijentu porte Stare crkve, zajedno sa oduševljenim posjetocima, uživali su i mnogobrojni gosti i zvaničnici, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i drugi.

Pažnju posjetilaca podjednako su privukli izložba ikona ikonopisca Marije Davidović, kao i nastupi članova Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, tria „Pješčanik“, vokalnog soliste Senke Pržulj, koju je na gitari pratila Tanja Popić, kao i Ivane Grujić koja je izvela poznate operske arije.

Akademski slikari Branislav Kovačević sa Pala i Drago Vučić iz Hercegovine, odjeveni u stare nošnje, koje je za ovu priliku posudilo Narodno pozorište u Sarajevu, cijeli dan slikali su u porti Stare crkve i razgovarali sa znatiželjnim posjetiocima.

Poseban muzičko-scenski doživljaj priredila je balerina ruskog projekla Katja Radivojević, čija je baletska priča očarane posjetioce vratila u vrijeme povezanosti ovdašnjih Srba sa dalekim Kritom, odakle su bez obzira na otomansku vlast, srpski domaćini naručivali ikone za svoje porodice, koje su im dopremane preko Dubrovnika.

Muzej Stare srpske pravoslavne crkve u Sarajevu nastao je iz riznice te crkve. Za otvaranje Muzeja posebno je zaslužan crkveni tutor Jeftan Despić. Na ideju da se riznica pretvori u Muzej, Despić je došao 1889. godine poslije otvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Predmeti koji se čuvaju u crkvenom Muzeju mogu se podijeliti na: stare umjetničke slikarske radove, stare rukopisne i štampane knjige, crkvene tkanine i vez, metalne predmete, bogoslužbene stvari, stari novac, etnografske rekvizite votivnog karaktera, starinsko oružje, rukotvorine duborezačke vještine i zbirku obrađenog kamena.

Najbrojniji predmeti u Muzeju su slikarski radovi domaćih i stranih slikara.

Riječ je o ikoni Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, radovima srpskog slikara Longina iz 1578. godine, desnom krilu carskih dveri manastira Banje kod Priboja sa likom Svete Bogorodice iz 16. vijeka, Svetom Kirijaku Otšelniku remek-djelo iz 17. vijeka, oštećenoj ikoni Svetog Jovana Preteče od Maksima Tujkovića, Svetom Stefanu Dečanskom, radu baroknog majstora Jovana Hadži-Petrovića iz 1797. godine.

Tu su i ikone italokritske škole: Deisis – Moljenje, cijeli niz ikona Svete Bogorodice, radovi nepoznatih italokritskih majstora, Poklonjenje mudraca, rad nepoznatog majstora venecijanskog ili dalmatinskog slikarstva… /kraj/ob/foto

(www.palelive.com / Srna / Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare