Iketovu filozofiju sporta nastavili njegovi učenici

0

FOČA – Omladinski pokret Foča već treću godinu organizuje memorijalni turnir u basketu u čast Ilije Đurovića Ikete, nastavnika fizičke kulture i velikog fočanskog sportiste. Na Gradskom stadionu 17 ekipa četiri dana takmičilo se za trofej Trećeg Iketovog memorijala, a osvojili su ga momci iz ekipe Salon ljepote „Sunce“, savladavši u finalu „Sinema klub“.

„Basket je bio pravi muški, turnir jako kvalitetan i sigurno da je pokojni Ike ovo zaslužio“, rekao je kapiten pobjedničke ekipe Goran Bodiroga. Treće mjesto osvojila je ekipa „Kroasan“, savladavši kafe „Uno“. Zanimljivo je bilo i takmičenje u slobodnim bacanjima i trojkama.

Djevojke su se oprobale u slobodnom bacanju, a najuspješnija je bila Anđela Dubovina. Ovog ljeta ženska košarka je popularna, nakon trijumfa Srbije na Evropskom prvenstvu, pa je i među Fočankama dosta zainteresovanih za ovaj sport.

„Jedno vrijeme je postojala ženska košarkaška sekcija u koju sam išla i baš mi je žao što je prestala da radi. Sigurno da interesovanje postoji“, kaže Anđela i dodaje da je za Iketov veliki doprinos sportu čula zahvaljujući ovom turniru.

U šutiranju trojki učestvovalo je više od 30 takmičara, a najbolji je bio Stefan Ćosović. „Ike je bio vrhunski sportista i veliki čovjek, kod njega sam učio košarku. Čast mi je što sam učestvovao u ovom događaju. Svaka čast momcima iz organizacije“, rekao je Ćosović.

Nagrade najboljim ekipama uručila je Slavica Đurović, sestra pokojnog Ilije Đurovića. „Omladina je krenula stopama mog pokojnog brata i velika im je želja da se košarka razvija. To mi je veoma drago“, naglasila je Đurovićeva.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić istakao je da ovaj turnir pokazaju da je Iketova filozofija shvatanja sporta ostala među njegovim učenicima. „Oni taj Iketov sportski duh prenose na mlađe generacije, pa smo ove godine imali šest ekipa kadeta Košarkaškog kluba `Sutjeska`, a bilo bi ih i više da neki od njih nisu morali otići u kamp u Kragujevac“, rekao je Mandić.

Ilija Đurović je preminuo 2004. godine u 48. godini. Bio je univerzalni sportista i jednako dobro je igrao košarku, fudbal i odbojku, a trenirao je mlade košarkaše i odbojkaše.

Osim memorijala u basketu, Omladinski pokret organizuje i turnir u odbojci na pijesku, a Mjesna zajednica Brod turnir u malom fudbalu u Iketovu čast.

Postoji inicijativa da se ova tri turnira objedine u Iketove sportske igre, za šta je mladima neophodna podrška lokalne uprave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare