Igra za razvijanje ličnosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pri Upravi Parohije kotoračke, odnosno hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji u Istočnoj Ilidži, od polovine jula 2011. godine postoji šahovska sekcija, koja je prerasla u Omladinski šahovski klub /OŠK/ „Mat“.

„Želja da se takmičimo ili učestvujemo u aktivnostima koje provode Šahovski savez Republike Srpske i drugi podstakla nas je i nagnala da registrujemo šahovski klub“ – rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora kluba paroh kotorački protonamjesnik Milorad Vujić.

Prema njegovim riječima, klub nema seniorsku ekipu i isključivo je usmjeren na rad sa mladima od 6 do 18 godina starosti.

On ističe da je kroz klub do sada prošlo 135 dječaka i djevojčica, a da ih trenutno na treninge u prostorije Crkvene opštine kotoračke dolazi skoro 40.
Vujić navodi da je među njima i sin amerčkog državljanina koji je na službi u BiH.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme povećano je interesovanje za šah kod najmlađih, odnosno djece od 6, 7 i 8 godina koji čine većinu.

„Namjera nam je da imamo što više članova. Ono što nikako ne uspijevamo, a želja nam je da to učinimo jeste da formiramo ženski sastav. Bilo je tu djevojčica koje su dolazile i koje povremeno dolaze.

Nadam se da ćemo u narednom periodu, odnosno do kraja ove školske godine imati i ženski dio ekipe od četiri djevojčice“ – naglasio je Vujić.

On ističe da cilj kluba nisu samo takmičenja, iako je zbog toga registrovan, nego da se djeca korz šahovsku igru, koja traži razmišljanje, kombinatoriku, poštovanje i drugoga i sebe, vaspitavaju i podučavaju istinskim i pravim vrijednostima kako bi postali korisni članovi društva.

„Pokušavamo da im pružimo nešto što zaiita ima smisla i što je vrijedno. Cilj nam je da kroz ovakav vid druženja djecu vaspitamo u pravoslavnom duhu. Da kroz šah razviju duhovne vrijednsoti. Nažalost, roditelji ne shvataju koliko je šah uistinu dobra i korisna igra“ – kaže Vujić.

Navodeći da je veliki problem današnje omladine život bez obaveza i cilja i da se ne stvaraju odgovorne i samostalne ličnosti, Vujić tvrdi da šah mladima daje mogućnost da ostvare prijateljstvo i druženje u sredini gdje se cijene vrline.

„Šah doprinosi bržem i kreativnijem razmišljanju i objektivnijem sudu o ličnom i tuđem mišljenju. Šah utiče na kreativnost, na sposobnost koncentracije i samokontrole, pomaže u rješavanju problema, utiče na razvijanje samokritičnosti, na vještinu komunikacije, poštivanje pravila i protivnika, te pomaže u savladavanju poraza i neuspjeha u životu“ – naglašava Vujić.

Iako postoji tek nešto više od dvije godine, OŠK „Mat“ postiže značajne rezultate na regionalnim i takmičenjima na nivou Republike Srpske i BiH.

Tako je Filip Kuljanin na pojedinačnom prvenstvu Republike Srpske ove godine bio među tri najbolja takmičara, a Nikola Mrković treći na prošlogodišnjem prvenstvu BiH za kadete i omladince u kategoriji do 8 godina-

„Mat“ je u prošlogodišnjoj Ligi kadeta Sarajevsko-romanijske regije ubjedljivo osvojio prvo mjesto.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare