Matursko veče ispolitizovali lokalni vlastodršci

0

VIŠEGRAD – Maturanti Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu uputili su otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Goranu Mutabdžiji i cjelokupnoj javnosti povodom, kako su istakli, nemilih događaja koji su proteklog vikenda zatekli Višegrad i njih lično.

„Svojim potpisima tvrdimo da su naš najbitniji dan u životu, matursko veče, ispolitizovali lokalni vlastodršci u saradnji sa profesorima koji su nam zabranili šetnju kroz Andrićgrad, a sve zarad svoje političke kampanje protiv Andrićgrada i profesora Emira Kusturice“, ističe se u pismu dostavljenom Srni.

Maturanti su istakli da je izjava njihove koleginice, đaka generacije Stojke Vasiljević, koja je izašla u više medija, u potpunosti tačna.

„Još jednom svojim potpisima potrđujemo da je našu želju za završetkom maturske šetnje u Andrićgradu spriječila lokalna politika“, navodi se u otvorenom pismu ministru Mutabadžiji i javnosti, koje je do danas potpisalo 84 maturanta.

Uz pismo dostavljeni su i potpisi maturanata i fotografije snimljene na dan maturske proslave koje, kako se ističe, demantuju izjave profesora i direktora škole, koje nisu tačne, da maturanti nisu mogli doći u Andrićgrad zbog „nepristupačnog i blatnjavog prilaza“.

 

Ministar Mutabdžija rekao je juče novinarima da je zatražio od rukovodstva Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu zapisnik sa Nastavničkog vijeća i izjašnjenje direktora povodom sprečavanja maturanata ove škole u namjeri da prošetaju kroz Andrgićgrad.

„Pozvao sam sve maturante Srednjoškolskog centra da pošalju svoje viđenje situacije putem društvenih mreža ili moje elektronske pošte“, istakao je Mutabdžija.

Direktor Andrićgrada Žan Marjanović izjavio je ranije Srni da su profesor istorije u višegradskoj Srednjoj školi Željko Arsić i profesor mašinstva Marinko Marković u službi lokalne politike zaustavili kolonu maturanata ispred Andrićgrada i spriječili ih da uđu i fotografišu se ispred biste Ive Andrića.

Direktor Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu Đorđe Mršević rekao je ranije Srni da je predložio da ove godine maturanti ne idu u Andrićgrad, jer nadležni, kako tvrdi, nisu osposobili prilazni put da oni mogu ući u ovaj kompleks.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare