Igor Ćurak treba insulinsku pumpu

0

Igor Ćurak (11) iz Pala boluje od dijabetesa i zbog toga prima insulin pet puta dnevno i bolest bi mu znatno olakšala insulinska pumpa za koju Igorovi nezaposleni roditelji nemaju novca.

Prije pet godina Igoru je dijagnostifikovan dijabetis i od tada njegovo djetinjestvo je drugačije u odnosu na vršnjake i školske kolege. Najteže mu padaju svakodnevne injekcije insulina.

Igora iglom bodu devet puta dnevno, četiri puta kada kontrolišu šećer i pet puta kada mu daju injekcije insulina.

Zbog dijabetesa on je na posebnom režimu ishrane, koji njegovi nezaposleni roditelji teškom mukom obezbjeđuju. Ipak najteže su stalne kontrole nivoa šećera i insulina. Devet uboda injekcijom samo u jednom danu teško bi podnijele i mnogo starije i jače osobe. I pored toga desi se da Igoru tokom noći naglo opadne šećer i padne u komu. Igorov život bio bi mnogo lakši kada bi dobio insulinsku pumpu.

“Insulinska pumpa košta oko 5.000 maraka. Mi za to nemamo novca. Čuli smo da u Banjaluci i drugim gradovima djeca koja boluju od dijabetesa od Fonda zdravstva dobijaju te pumpe, ali kod nas u Istočnom Sarajevu to nije tako”, kaže Igorova majka Gordana i dodaje: “Sa insulinskom pumpom Igor bi bio sigurniji, šećer bi mu stalno bio pod kontrolom i ne bi se dešavalo da padne u komu. Problem su i kvrge koje nastaju od stalnog ubadanja špricama. I to bi se riješilo insulinskom pumpom.”

Porodici Ćurak poteškoću predstavlja i činjenica da u Istočnom Sarajevu nema dječijeg endokrinologa, a Igoru je kontrola potrebna svaka tri mjeseca.

Roditelji teškom mukom uspiju obezbijediti jednom godišnje sredstva za odlazak u Klinički centar u Banjaluci. Banjsko liječenje, koje mu je takođe neophodno za Igora je nedostižno.

Igoru možemo pomoći:

na Žiro račun 552-0091560677-824 Hipo Alpe Adria Bank
Telefon za informacije
065-241-885 Gordana Ćurak

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments