Hitno riješiti problem pasa lutalica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Opštinski odbor SNSD-a Istočna Ilidža podnio je inicijativu za hitno rješavanje problema pasa lutalica na teritoriji ove opštine i grada Istočno Sarajevo, uz upozorenje da je situacija krajnje alarmantna, a napadi na lokalno stanovništvo i njihovu privatnu imovinu sve učestaliji.

“Posljednji događaj u naselju Donje Mladice je upozorenje da se nešto hitno mora preduzeti. Prethodno je zabilježeno još šest napada pasa kako na ljude, djecu, tako i njihovu imovinu, ali je ovaj događaj bio `kap koja je prelila čašu”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija.

U naselju Donje Mladice u opštini Istočna Ilidža u dva gazdinstva psi lutalice poklali su 34 koze – u oboru Koste Vojinovića 30, a četiri u domaćinstvu Mitre Radovanović. Šteta u ova dva gazdinstva procjenjuje se na oko 7.000 KM.

Opštinski odbor SNSD-a predložio je da prvi korak rukovodstva opštine bude izdvajanje sredstava iz budžetske rezerve kojom raspolaže načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač, a kojim će se nadoknaditi šteta pričinjena domaćinstvima.

“Ukoliko načelnik nije u mogućnosti da izdvoji ova sredstva, odbornici treba da se odreknu dijela odborničke naknade, a opštini funkcioneri dijela plate. Odgovornost snose i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kao i odbornici u Skupštini grada čiji dugogodišnji pompezno najavljivani projekat azila za pse u Istočnom Starom Gradu nikada nije zaživio”, istakao je Šešlija.

Odbornik u Skupštini grada Istočno Sarajevo Siniša Berjan naveo je da je dugo najavljivani azil za pse, čija je izgradnja i funkcionisanje koštala građane Istočnog Sarajeva više od pola miliona KM, sada mjesto na koje se dovode psi lutalice iz federalnog dijela Sarajeva, a za pse iz Istočnog Sarajeva tu nema mjesta.

On je podsjetio da su projekat izgradnje ovog azila pratile brojne kontroverze, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pa do uslova u kojima se drže zatvoreni psi.

Odbornik u Skupštini opštine Istočna Ilidža Milica Ristović rekla je da je neophodno ući u izmjenu zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te da to jeste potreban korak u prevazilaženju problema, ali ne i dovoljan.

Ona je apelovala da nadležni u što skorijem vremenu uspostave adekvatan higijenski servis za hvatanje pasa lutalica, koji će da radi isključivo na području grada Istočno Sarajevo.

“Samo kada psi budu sklonjeni sa ulica ovog grada, u preostale kapacitete se mogu smiještati psi sa drugih lokacija, kao što je to inače slučaj u svim drugim gradovima”, navela je Ristovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments