Hitno obezbijediti sredstva za novu bolnicu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo uputili su danas zahtjev Vladi Republike Srpske i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da što hitnije započnu aktivnosti koje će obezbijediti neophodna sredstva za izgradnju nove bolnice Istočno Sarajevo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je u pauzi današnje sjednice Skupštine da je to jedini način da se adekvatno zadovolje potrebe za zdravstvenim uslugama stanovništva.

“Ako smo se kao Srpska mogli zadužiti prije dvije godine sa 100 miliona evra za rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci i izgradnju bolnice u Bijeljini, smatramo da trebamo obezbijediti finansije, makar to bila i kreditna sredstva, za izgradnju nove bolnice Istočno Sarajevo”, rekao je Lučić.

On je naglasio da je Skupština svojim zaključkom pozdravila to što se vrši rekonstrukcija postojećih objekata u Bolnici Istočno Sarajevo, jer će to doprinijeti poboljšanju nivoa zdravstvene zaštite.

Pomoćnik ministra zdravlja Srpske Amela Lolić, koja je prisustvovala sjednici gradskog parlamenta, rekla je da je u toku procedura u vezi s rekonstrukcijom postojećih objekata u Bolnici Istočno Sarajevo i da 9. aprila treba da budu otvoreni tenderi za izvođača radova.

Što se tiče izgradnje nove bolnice, Lolićeva je napomenula da je urađena studija izvodljivosti, te dostavljena u Ministarstvo zdravlja Srpske na usaglašavanje.

Ona se nada da će u toku ove godine biti završeno projektovanje, a novac za gradnju bolnice će se naknadna obezbjeđivati.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Slavko Ždrale istakao je da je za rekonstrukciju postojećih objekata u ovoj ustanovi obezbijeđeno oko 3.100.000 KM sredstava Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH, odnosno od projekta “Hiperba”, koja su akumulirana i prebačena na račun resornog ministarstva.

On je najavio da će u aprilu biti otvoren tender za rekonstrukciju urgentnog centra, a biće izgrađen i novi dio koji će biti naslonjen na postojeći, a predviđena je i rekonstrukcija još nekih objekata ukupne površine oko 3.100 metara kvadratnih.

Govoreći o izgradnji nove bolnice, Ždrale je napomenuo da je urađena studija izvodljivosti i nada se da će uskoro biti na javnoj prezentaciji.

“Studija izvodljivosti predviđa izgradnju prostora na više od 12.000 metara kvadratnih. Riječ je o zdanju koje bi trebalo imati sve sadržaje neophodne za pružanje sekundarnog i tecijarnog nivoa zaštite”, istakao je Ždrale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments