Hitan sastanak sa odgovornim za proces traženja nestalih

0

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo pozvali su na hitan sastanak predstavnike iz Republike Srpske koji se bave procesom traženja nestalih, jer su nezadovoljni najavom da bi trebalo da dođe do ponovnog popisivanja posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici u Miljevićima. Predsjednik Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić izjavio je Srni da bi sastanak trebalo da bude održan u utorak, 21. jula, u Istočnom Sarajevu.

„Porodice koje traže svoje najmilije ne daju da se ponovo vrši antropološka obrada tijela u spomen-kosturnici u Lukavici. Porodice su nezadovoljne činjenicom da bi se time vršio prenos nadležnosti na nivou BiH po tom pitanju“, rekao je Vranić.

On je pojasnio da porodice koje traže svoje najmilije ne žele dozvoliti antropološku obradu dok ne bude uspostavljena centralna evidencija nestalih lica u BiH koja je trebalo biti uspostavljena prije pet godina.

Na sastanak koji bi trebalo da bude održan u spomen-kosturnici u Miljevićima pozvani su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, Veljko Lazić, Mirko Grabovac, te član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić.

Pozvani su i predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, Goran Krčmar i Milko Marić, te Goran Karan iz Zavoda za sudsku medicinu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić je tokom prošlog mjeseca upozorio da se revizija neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama u BiH ne vrši u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH, zbog čega postoji sumnja da se manipuliše brojem nestalih lica.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare