Hiljadu planinara u pohodu u Pjenovac

0
Hiljadu planinara u pohodu u Pjenovac

VLASENICA – Više od 1.000 planinara iz 65 planinarskih društava iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH učestvovalo je u današnjem tradicionalnom „Pohodu u Pjenovac“, koji svake godine, prve nedelje u februaru, organizuju Planinarsko-ekološko društvo /PED/ iz Vlasenice i Turistička organizacija ove opštine.

Duga kolona planinara krenula je jutros oko 9.00 časova ispred pećine pored magistralnog puta Vlasenica-Han Pijesak, krećući se stazom dugačkom oko 16 kilometara koja vodi najljepšim predjelima planine Javor, da bi oko 15.00 časova stigli u Pjenovac, u opštini Han Pijesak.

Ivan Živanović iz Planinarskog društva „Fruška gora“ iz Novog Sada prvi put je u pohodu. U Vlasenicu je došao sa 22 planinara iz Novog sada, Iriga i Bačke Palanke.

„Organizacija je više nego dobra, domaćini su ljubazni i vjerujem da će svi učesnici biti zadovoljni. Ovo je stvarno veliki poduhvat za ovako malo mjesto“, rekao je novinarima Živanović.

U „Pohod u Pjenovac“ danas je prvi put stigao i Jole Stamatovski iz Tetova. Ove godine iz Makedonije su stigla dvojica planinara iz dva planinarska društva, oba iz Tetova.

„Lijepo je druženje, organizacija na nivou i zahvalan sam domaćinima. Ko ovdje nije bio, treba da dođe“, rekao je Stamatoski novinarima.

Nedeljko Milić iz Vlasenice je od 2003. godine član PED „Acer“. Dva puta je bio na Olimpu, a obišao je i skoro sve planine na prostorima bivše države.

„Ovo je nešto što se ne smije propustiti. Čak i da je čovjek bolestan mora da ide, da učestvuje, jer ovo je izuzetno važan događaj za svakog planinara, za Vlasenicu i za sve“, rekao je Milić.

Predsjednik PED „Acer“ Dragan Ilić novinarima je izjavio da se manifestacija održava od 1972. godine.

„Ovdje ima dosta djece, učenika, rekreativaca, profesionalnih planinara, pa do veterana u poodmaklim godinama. Staza je na samom početku bila laganija, bez snijega, a poslije je bilo i prilično snijega, ali svi su je uspješno savladati“, rekao je Ilić.

Direktor Turističke organizacije opštine Vlasenica Nenad Lelek novinarima je rekao da u pohodu svake godine učestvuje sve više planinara.

„Trudimo se da sadržajima obogatimo manifestaciju da bi produžili boravak gostiju u Vlasenici. Mogu slobodno da kažem da je pohod postao vlasenički brend i nešto po čemu je ova opština prepoznatljiva“, rekao je Lelek.

Domaćini su uložili ogroman napor da bi obezbijedili smještaj za goste, hranu i neophodnu logistiku, ali, i pored toga, zbog nedostatka „kreveta“, bilu su prinuđeni da vrate više od 200 planinara, kažu u PED „Acer“

Za sve učesnike pohoda kod manastira u Pjenovcu pripremljen je ručak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments