Harmonizacija pravnog sistema regiona sa pravom EU

0

Harmonizacija domaćeg sa pravom EU odvija se paralelno sa promjenom institucionalne osnove političkog, ekonomskog i socijalnog sistema, odnosno funkcionisanja države u novoj ulozi, istaknuto je danas na međunarodnom naučnom skupu, koji je organizovao Pravni fakultet sa Pala.

Profesor na Pravnom fakultetu Radomir Lukić izjavio je da je tema skupa „Odnos prava u regionu i prava EU“ višestruko interesantna za region, jer postoje cijele oblasti pravnog sistema koje treba uskladiti sa pravom EU.

„Tema je interesantana iz dva razloga, a prvi je da nam naučnici i praktičari iz zemalja koje su već u EU prenesu svoja iskustva iz perioda usklađivanja, odnosno harmonizacije svojih pravnih sistema sa pravnim sistemom EU“, rekao je Lukić.

S druge strane, kaže Lukić, stručnjaci iz zemlja koje izražavaju političku volju da se pridruže EU žele da čuju ta iskustva i „pretresu“ stanje u pojednim oblastima.

„Postoje cijele oblasti, od ljudskih prava, nezavisnog pravosuđa…koje treba uskladiti s obzirom da su se nadležnosti EU u poseljednjih 15 godina značajno širile“, naglasio je Lukić.

On je dodao da u BiH postoje oblasti koje će morati da se usklađuju sa pravnim sistemom EU i da današnji naučni skup pruža priliku da se traže rješenja.

„Činjenica je da ostaje mnogo toga da se strpljivo i pažljivo uradi, ali ima i mnogo toga što su tradicionalne vrijednosti ovih prostora koje su i evropske vrijednosti i u duhu su propisa EU“, ocijenio je Lukić.

On kaže da Pravni fakultet, osim osnovne djelatnosti, nastoji da afirmiše i naučno-istraživačku djelatnost koja bi vremenom postala tradicija ove visokoškolske ustanove.

Lukić ističe da na današnjem međunarodnom naučnom skupu učestvuju naučnici, praktičari iz zemalja bivše Jugoslavije, odnosno više od 50 referenata što je, kako kaže, dokaz da je Pravni fakultet na Palama stekao ime i ugled.

„Početkom naredne godine izdaćemo zbornik radova i nadam se da će među njima biti i takvih stranica koji će biti neizostavna literatura za ljude koji se bave harmonizacijom prava u regionu sa pravom EU“, konstatovao je Lukić.

Prodekan za istraživački rad na Pravnom fakultetu Goran Marković istakao je da je tema današnjeg naučnog skupa dosta široka, ali da uključuje mnogo užih tema koje se moraju razmotriti.

„Ova tema je kod nas dosta neistražena i malo profesora istraživača se bavi proučavanje prava EU. Međutim, u našem regiona postoje ugledni stručnjaci koji se bave ovom temom, ali je malo interesovanje akademske zajednice za njih“, rekao je Marković.

On smatra da je cilj skupa da se odgovori na pitanje kako funkcioniše pravo EU i kakav je njen institucionalni okvir, te u kojoj je mjeri to primijenjeno u BiH i u regionu da bi se došlo do korisnih zaključaka i preporuka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare