Handkeu uručena titula počasnog doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

1

Nobelovcu Peteru Handkeu danas je u Andrićgradu uručena titula počasnog doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Povelja opštine Višegrad.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je na sjednici Senata Handke jednoglasno predložen za počasnog doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu za zasluge u oblasti kulture, umjetnosti, stvaralaštva, ali i istine o srpskom narodu.

„U ime 9.000 studenata, svih zaposlenih na Univerzitetu čestitam na priznanju. Hvala Vam za istinu koju ste izgovorili o našem srpskom narodu. Želimo Vam dobro zdravlje i još mnogo dobrih knjiga“, istakao je Kulić.

Povelju opštine Višegrad nobelovcu je uručio načelnik Mladen Đurević u ime svih Višegrađana.

Đurević je rekao da je ovo Povelja grada za izuzetnu posvećenost srpskom narodu, Višegradu i stvaralaštvu.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Delić: Handkeovo stvaralaštvo daje nadu u književnu i istorijsku istinu

Stvaralaštvo Petera Handkea daje nadu u istorijsku i književnu istinu, daje nadu u smisao borbe protiv laži i klevete, rekao je danas u Andrićgradu profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jovan Delić.

Delić je istakao da se u srpskom, bezbroj puta oklevetanom, a na osvetu klevete iracionalnom, nepravedno ubijanom narodu, Handkeova „Majska povest“ doživljava i kao priča o sebi i kao melem na bezbrojne rane i klevete.

„Zato se ova knjiga izdvaja od svih okrunjena velikom nagradom“, naglasio je Delić.

On je naveo da Handkeova etika ima estetičku dimenziju ljepote i osjetljivosti, što znači i dimenziju jezika.

„Handkeova estetika ne trpi laž i klevetu ona je drugi mač riječi, a ne primitivno osvetoljubivo klanje. Odbrana je odbrana ljepotom i jezikom. Za pisca je sve u jeziku, u jezičkoj savjesti, u jezičkom osjećanju“, rekao je Delić.

On je naglasio da je Handke planetarna pojava, mitski i kosovski junak star šest i po stoljeća i zato je njegov pravi zavičaj Kosovo i Metohija.

„Ovo je danas njegov grad, njegova rijeka, njegova kuća u kojoj prima `Veliku nagradu Ivo Andrić`“, istakao je Delić.

Austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

NJegova najpoznatija djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „LJevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Knjiga „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. „Disovog proleća“ i tom prilikom preveo pjesmu srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa „Možda spava“ na njemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nobelovac i veliki književnik postao je nesavladiva prepreka antiSrpskoj propagandi i satanizaciji nametnutoj od zapadnih tzv.demokrata i domaćih Srbomrzaca. Pokazao je svojim dijelom da nije lako biti Srbin i braniti Srbe od proklamovane propagande i mržnje. Trpi veliki umjetnik i stvaralački genije, prezir, uvrede i dr. gadosti, ali stao je na put pravde i istine za stradali Srpski narod koji voli i ljubi slobodu i pravdu. Neka mu dragi Bog da dug život i zdravlje, a oni koji ga ne vole ili ga mrze ima da im mržnja pojede poganu dušu ko kiselina.