Гујон: Гд‌је год куца српско срце вијориће се српска застава

0

БЕОГРАД – Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон најавио је за Срну да ће се сутра на Дан српског јединства српска застава вијорити гд‌је год куца српско срце и да ће Срби тако прославити национални празник, не само у Србији и Републици Српској, већ и у региону и широм свијета.

Гујон је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембра празник за Србе гд‌је год да живе јер, осим химне и државне заставе – тробојке са грбом, имају и народну, а то је тробојка без грба и она не представља државу већ народ.

„Срби могу да истичу ту заставу свуда где живе, уз поштовање земаља у којима се налазе, било да су у Европи, Америци или Аустралији, јер то представља њихов народ. То је једна предност коју имају Срби, јер други народи имају само државне симболе, а Срби имају и народне симболе“, навео је Гујон.

Он сматра да је веома добра ствар што су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик прије три године у празнике уврстили Дан српског јединства, слободе и националне застасве у Србији и Републици Српској као дан за цијели српски народ, а не само за Србију и Српску.

Гујон је нагласио да се на дочеку кошаркаша, баскеташа и најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића, који су понос цијеле нације, вид‌јело да су млади Срби изузетно родољубиви и да радо пјевају химну и родољубиве пјесме.

„На тим местима вијоре се српске заставе и зато је можда и добро да је почео да се обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер је то и потреба српског народа да на делу покаже јединство и приврженост својим симболима, својој историји, култури, језику и писму“, указао је Гујон.

Он је истакао да је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону финансирала израду једног спота и нову верзију старе пјесме „Српкињица једна мала“, која говори о тробојци.

„То смо учинили како бисмо ове вечне традиционалне вредности приближили млађим нараштајима. Тај спот ће бити емитован на телевизији и друштвеним мрежама, јер песма уједињује народ и све Србе. То је нит која повезује све српске заједнице широм света“, навео је Гујон.

Он је најавио да ће поводом Дана српског јединства, слободе и национална заставе широм свијета бити приређени свечани догађаји.

„Тиме ћемо на делу да покажемо јединство и да се не стидимо наших симбола. Напротив, показаћемо да смо веома поносни на њих и да то треба неговати“, истакао је Гујон.

Он је указао да 15. септембар није насумично изабран за Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер је на тај дан 1918. године пробијен Солунски фронт.

„То је важан дан не само за Србију већ и за целу Европу, која је тада почела да се ослобађа. Желим да истакнем да у том пробоју српски војници нису били само из тадашње Србије већ и из Црне Горе, из данашње Републике Српске, из БиХ, Хрватске, али и из дијаспоре. Дошли су из Америке бродом да се боре за слободу свог народа и слободу наше Србије“, подсјетио је Гујон.

Он сматра да је јунаштво бораца који су пробили Солунски фронт прави примјер данашњим нараштајима како се треба борити за слободу и за своју државу и народ.

Према његовим ријечима, млади данас могу да се угледају на српске спортисте који су показали храброст, издржљивост и спремност да никада не одустају.

„Спортисти су веома поносни на оно што јесу и верујем да црпе ту снагу из српске културе и из подвига њихових предака. Ми треба да се угледамо на њих и на Новака Ђоковића, који није само најбољи тенисер свих времена и није победио само противнике на терену него и један цели систем, и то не зато што је велики спортиста, већ зато што је велики Србин“, истакао је Гујон.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare