Grupa građana traži da nadležni reaguju zbog deponije „Krupačke stijene“

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Deponija „Krupačke stijene“ u vlasništvu Komunalnog preduzeća Trnovo nastavila je da radi nakon privremene obustave rada usljed pritiska javnosti zbog neposjedovanja ekološke dozvole, saopštila je neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“.

U saopštenju se zahtijeva od Republičke ekološke inspekcije i Ekološkog inspektorata grada Istočno Sarajevo da reaguju na nelegalni rad deponije, te da bude pronađeno najbolje rješenje za zaštitu interesa i zdravlja građana.

Grupa građana ističe da je i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić upoznata o ilegalnom radu deponije i neposjedovanju ekološke dozvole i programa mjera, kao što su upoznati i načelnik opštine Trnovo i ekološki inspektor grada Istočno Sarajevo.

Oni podsjećaju da je Golićeva na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekla da je to dugogodišnji problem, te dodala da deponija mora proći proces prilagođavanja.

Iz neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ kažu da je direktor Komunalnog preduzeća „Trnovo“ u medijima izjavio da je deponija ponovo otvorena nakon privremene obustave zbog pritiska javnosti, a u dogovoru sa inspekcijom i načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo kako ne bi došlo do ekološke katastrofe pošto njihovo smeće nije bilo moguće nigdje drugo deponovati.

Član ove neformalne grupe Vladimir Lubura izjavio je da su svjesni da zatvaranje ove deponije može dovesti do ekološke katastrofe, ali da traže da se ovaj problem, o kojem su očigledno upoznate sve nadležne institucije, napokon riješi i da se pronađe rješenje prema kojem neće biti ugroženo zdravlje građana i lokalne zajednice.

Lubura je dodao da su zadovoljni izjavom direktora Komunalnog preduzeće „Trnovo“ da se više ne dovozi otpad kamionima „Alba BH“, te zatražio da se taj ugovor raskine.

On je upozorio da će, ukoliko u narednom periodu problem deponije ne bude riješen, članovi ove neformalne grupe iskoristiti sva građanska prava da zaštite interese ugroženih građana.

„Pitamo kako je moguće da ilegalna deponija funkcioniše u okviru zvaničnih institucija i njihovih preduzeća, zašto za to nadležne institucije nisu izvršile njeno zatvaranje i zašto niko nije odgovarao za kršenje zakona? Mi nećemo odustati od naše borbe, tražićemo od republičke i gradske inspekcije hitno sprovođenje daljih zakonskih mjera“, poručio je Lubura.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare