Grand pri filmu „Izvan utabanih staza“

0

Gran pri Petog međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival“ dobio je irsko-rumunski film „Izvan utabanih staza“, autora Ditera Aunera.

Zlatnu lincuru za najbolji ekološki film „Briga za lagunu“ dobio je Oliver Dikinson iz Francuske, dok su srebrnu i bronzanu lincuru dobili filmovi „Čuda pustinje“ Seida Nabia iz Irana i „Označen atomom“ Vladimira Kirsanova iz Ukrajine.

„Stara crkva – moja crkva“ Borislava Klačara iz BiH dobio je zlatnu borovnicu za najbolji turistički film, a srebrnu i bronzanu borovnicu dobili su filmovi „Krivudava priča“ i „Naš NHL“.

Film „Boca“ Kirstena Lepore iz SAD proglašen je najboljim kratkim promotivnim filmom i dobio je zlatni javor, dok su filmovi „Reka moja tuga“ Dalibora Đokića iz Srbije i „Doživi ljepotu Jahorine“ Olimpijskog centra Jahorina dobili srebrni i bronzani javor.

Na večerašnjem zatvaranju festivala dodjeljene su i nagrade za najbolji ekološki i turistički film proizveden u BiH – „Duvanjsko polje“ Ilhana Dervovića i „Stara crkva – moja crkva“ Borislava Klačara, kao i specijalne nagrade žirija i direkcije festivala.

Direktor ovog festivala Mirko Despić sponzorima i onima koji su pomogli u održavanju festivala dodjelio je zahvalnice, izrazivši nadu da su autori zadovoljni raspodjelom nagrada i da će sa Pala otići sa lijepim utiscima.

On je naglasio da je konkurencija na ovogodišnjem festivalu bila velika i da je očito da je kvalitet filmova svake godine sve veći.

Dobitnik zlatne borovnice Borislav Klačar istakao je da je film „Stara crkva – moja crkva“ snimao pet godina i u njemu je prikazan i požar i obnavljane Stare crkve u Sarajevu, kao i prikupljanje sredstava za njenu obnovu.

„Kao što je starješina stare crkve otac Vanja rekao u filmu, mi moramo porušiti neke ograde koje su u nama da bi smo shvatili da je stara pravoslavna crkva tu, a ne tamo negdje“, rekao je Klačar.

Predsjednik žirija festivala ambasador Poljske u BiH Jirži Hmjelevski je naglasio da je pobjednik festivala izuzetan film i govori o svijetu koji propada, nestaje iz prostora Balkana.

„To je svijet nomada, pastira, prirode. To je svijet koji je sukobljen sa materijalnom kulturom Zapada“, rekao je on.

Na večerašnjem zatvaranju festivala učenica Osnovne škole „Pale“ i članica Ekološke sekcije Jana Begović odrecitovala je pjesmu „Probudi se svijete“, a u zabavnom programu je nastupio tamburaški orkestar iz Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 60 filmova iz 21 zemlje.

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=ACf2oa4zAiY}


(www.palelive.com / Srna / foto: Detalj iz filma „Izvan utabanih staza“)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare