Gran pri za film „Mario je gledao more zaljubljenim očima“

0

Film „Mario je gledao more zaljubljenim očima“, autora Svetlane Dramlić iz Slovenije, odlukom stručnog žirija dobio je Gran pri 10. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival 2016“, koji je održan 17.06.2016. god na Palama.

Govoreći o ovom filmu, direktor Festivala Mirko Despić rekao je Srni da je Mario operater na dizalici u malom brodogradilištu na idiličnom ostrvu.

„Na vjetrovit i sumoran dan on biva pogođen mišlju da more može biti nešto drugačije u njegovim očima. Mario odlučuje da pobjegne od svoje usamljenosti i rutine. On će zapamtiti taj dan kao zapanjujuće predivan…“, pojasnio je Despić.

On je naglasio da se u zvaničnoj selekciji za nagrade borilo 150 autora iz 39 zemalja cijelog svijeta, kao i da su na Festivalu dodijeljene nagrade „Zlatni Javor“ za najbolji dokumentarni film, eksperimentalni film, studentski film, animirani film, kratki igrani film, ekološki film, turistički film i dokumentarni TV film.

Prema njegovim riječima, o nagradama za najbolji dokumentarni film, eksperimentalni film, studentski film, animirani film, kratki igrani film odlučivao je žiri u sastavu profesor Aakademije umjetnosti Banjaluka Mario Ćulum, novinar i filmmejker iz Sarajeva Snježan Lalović i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Osman Arslanagić.

Lalović je citirao velikog Ivu Andrića ističući da „umjetnost brani onoga ko joj se preda“.

Prema njegovoj ocjeni, domaći filmovi su na reprezentativan način prenijeli univerzalnu poruku putem glorifikacije ljudske duše.

Nagradu „Zlatni Javor“ za najbolji regionalni dokumentarni film dobio je film „Biti ili ne Ivan Hiti“, autora Branka Lazića iz BiH, a „Zlatni Javor“ za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pripao je Kanađanki En Šin za film „Moj neprijatelj, moj brat“.

U kategoriji za najbolji regionalni animirani film nagradu „Zlatni Javor“ dobio je film „Čoban“ hrvatskog autora Matije Pisačića, dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji pripala Marini Moškovi iz Francuske za film „M traži W“.

„Zlatni Javor“ za najbolji studentski film dodijeljen je filmu „Srećni krajevi“, čiji je autor Hanes Tor Arason iz Kanade, najbolji eksperimentalni film u regionalnoj konkurenciji je „Kako sam postala ti“ Ivane Živković iz BiH, dok je „Zlatni Javor“ za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji pripao filmu „Ujak tetka“ Indijca Pakula Gupte.

Nagradu „Zlatni Javor“ za najbolji dokumentarni TV film u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio Trivku Saviću iz Srbije za film „Vladimir! 1000 godina“, dok je ta nagrada u međunarodnoj konkurenciji pripala filmu „Divlja Albanija, u zemlji orla“, njemačkog autora Kornelija Volka.

U kategoriji kratki igrani film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji najbolji su bili filmovi „Povratak“ Iranca Jozefa Hatamikija i „Hana, Hano, Hanice“, autora Karla Voriha i Marka Bičanića iz Hrvatske.

Žiri u sastavu ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica, novinar i reditelj iz Zagreba Darko Halapija i novinar iz Sarajeva DŽevdet Tuzlić za najbolji regionalni ekološki film proglasili su film „U orlovom gnijezdu“ Jelene Božović iz Srbije, dok je „Zlatni Javor“ za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen filmu „Palana“, slovačkih autora Ivana Krsiaka i Lubomira Vilude.

Pšenica je ponovio da je gledajući filomove osjetio dvije najsnažnije emocije – ljubav prema čistoj i netaknutoj prirodi i strah od njenog zagađenja.

Za najbolji regionalni turistički film proglašen je „Jedinstvena zemlja nadomak nas – Kovačica“ Borisa Miljkovića iz Srbije, a najbolji turistički film u međunarodnoj selekciji „Zlatni javor“ je „Lisabon, Možemo uživati u životu“, Dijega Pesoe De Andreadea iz Portugalije.

„Direkcija Festivala filmovima koji su imali nominacije žirija, a nisu dobili ‘Zlatni Javor’, dodjeljuje specijalne nagrade, a specijalnu nagradu za najbolju glumicu u međunarodnoj selekciji dali su Šošani Šani Lavie iz Izraela za ulogu u filmu ‘Prozor’ autora Rivlatala Fainea, dok je za najbolju glumicu u regionalnoj selekciji proglašena Branka Katić u filmu `Mario je gledao more zaljubljenim očima` Svetlane Dramlić“, istakao je Despić.

Specijalne nagrade dobili su filmovi „Prozor“ za uspješan prikaz jedinstvene ženske perspektive u snažnoj međugeneracijskoj vezi između dvije osobe, „Visoki hrastovi“ Radoslava Stanišića iz Crne Gore za montažni postupak iskorišćen u biografskom filmu o Ratku Đuroviću, dok je „Vizualno putovanje kroz Iran: Sistan i Beludžistan“ Ebrahima Mirmaleka nagrađeno za uspješnu filmsku kreaciju kroz oči fotografa.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić dobitniku Gran prija, ekipi filma „Mario je gledao more zaljubljenim očima“, poklonio je umjetničku sliku „Gnijezdo“, rad akademskog slikara Zlatka Devića iz Kiseljaka, člana Kolonije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare