Gran pri Pozorištu lutaka Niš

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gran pri skulpturu „Zlatna anima“ za najbolju predstavu na 21. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ Istočno Sarajevo stručni žiri dodijelio je Pozorištu lutaka Niš za predstavu „Vuk koji je ispao iz knjige“, u režiji Dragoslava Todorovića.

Žiri je ovu odluku donio jednoglasno, uz obrazloženje da su svi elementi lutkarstva podjednako dobro zastupljeni u ovoj predstavi.

„Reditelj Dragoslav Todorović uspješno je povezao motive iz raznih bajki, praveći od njih novu kvalitativnu cjelinu. Glumački par koji je igrao `Vuka` i `Mačka`, zajedno sa ostatkom ansambla, pokazao je visok nivo kolektivne igre i animacije i doprinio kompletnom doživljaju predstave, koju je publika odgledala u jednom dahu“, stav je žirija.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Todoroviću za režiju predstave „Vuk koji je ispao iz knjige“.

Žiri je odlučio da Nagrada „Magija lutkarstva“ – Radoslav Lazić bude dodijeljena predstavi „Pirinska folklorna magija“, Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

Članovi stručnog žirija smatraju da je ova predstava „imala mali hendikep“ jer je prikazana putem video projekcije zbog epidemije virusa korona, ali da je lutkarstvo „uspjepšno funkcionisali i kao projekcija predstave“ s obzirom da je blisko animiranom filmu.

Nagrada „Poetika lutkarskog izraza“ – Vojislav Vojo Vujanović otišla je u ruke Pozorištu lutaka Mostar za predstavu „O nježnosti“, u režiji Ines Pašić.

„Sve u ovoj predstavi je podređeno poetskom izrazu koji samo lutkarstvo može donijeti. Glumci koristeći svoje tijelo dovode predstavu do neslućenih poetskih dubina“, navodi se obrazloženju odluke.

Žiri je nagradu za originalnu ideju „Lutkobaz“ – Marko Kovačević dodijelio Bonji Lungovu i Konstantinu Karakostovu za predstavu „Pirinska folklorna magija“, Gradskog pozorišta Blagoevgrad, dok je Nagrada za scenografiju pripala Šnajder Janku za predstavu „Crvenkapica i vuk“, Dečjeg pozorišta Subotica.

Georgije Krasimirov-Gerasim dobitnik je Nagrade za originalnu muziku u predstavi „Pirinska folklorna magija“, bugarskog pozorišta, dok je Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru dodijeljena ansamblu predstave „O nježnosti“, Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrade za animaciju pripale su Davorinu Diniću za ulogu „Mačka“ u predstavi „Vuk koji je ispao iz knjige“, Pozorišta lutaka Niš, i njegovom kolegi Mladenu Milojkoviću za ulogu „Vuka“ u istoimenoj predstavi, kao i Igoru Vidačkoviću za ulogu u predstavi „O nježnosti“, Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za animacije publike pripala je Dečjem pozorištu Subotica za predstavu „Crvenkapica i vuk“, u režiji Nađ Viktorije Eve, koja je sinoć odigrana kao posljednja predstava u takmičarskom dijelu programa Festivala.

Žiri je radio u sastavu – Igor Bojović /Srbija/, koji je bio i predsjednik, te članovi Mladen Janković i Ognjen Begović /Republika Srpska/BiH/.

Nagrade su dobitnicima uručili predsjednik stručnog žirija Igor Bojović i direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Savjet Festivala dodijelio je specijalno priznanje za izvođenje tradicionalne lutkarske predstave „Kuku Todore“, Dečjem pozorištu Subotica, koja je danas odigrana u revijalnom programu Festivala.

Ova predstava u formi uličnog teatra danas popodne biće odigrana i u Zvorniku od 16.00 časova.

Dvadestprvi „Lut fest“, održan je od 28. septembra do 2. oktobra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Ova tradicionalna međunarodna lutkarska manifestacija održana je uz sufinansiranje Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a sponzori su bili Turistička organizacija „Jahorina“, „Olimpijski centar Jahorina“ i grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA, a medijski prijatelji su Novinska agencija „Fena“, Elta TV, BNTV, BHRT, OSM TV, IS Radio, te portali „Katera info“ i „Princip njuz“, dok je za marketing festivala bila zadužena firma „Turuntaš“ iz Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare