Gradska uprava i Teritorijalna vatrogasna jedinica dobili međunarodne sertifikate

0

Grad Istočno Sarajevo dobio je međunarodni sertifikat ISO standarda /ISO 9001:2015/ koji potvrđuje da administrativna služba grada koristi evropske standarde u svom radu, konkurentnost na globalnom tržištu, visok stepen i ujednačenost kvaliteta traženih usluga, te kontinuirano unapređenje svih procesa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da međunarodno priznati sertifikat predstavlja potvrdu ozbiljnosti Gradske uprave, jer će se znati da postoje procedure koje se moraju poštovati, kao i mogućnost standardizovanih procesa.

„Drago mi je što smo i zvanično pristupili zajednici ozbiljnih, međunarodno sertifikovanih institucija, ali je veoma važno da sve ovo ubuduće sprovodimo u praksi“, rekao je Vuković, izrazivši nadu da će buduće rukovodstvo grada Istočno Sarajevo nadograđivati predviđene postupke i procedure.

Konsultant na izradi projekta Goran Amović objasnio je da ovi standardi definišu procese u Gradskoj upravi, te usaglašenost svih procedura koje se sprovode u ovoj lokalnoj zajednici, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

„Definisano je oko 50 procedura koje predstavljaju okvir u internoj i eksternoj komunikaciji predstavnika lokalne samouprave sa zainteresovanim stranama. Odgovarajućim procedurama uspostavljen je kontekst organizacije na način koji osigurava kontrolu nad rizicima koji mogu imati uticaja na samu Gradsku upravu, ali i na širu društvenu zajednicu“, naveo je Amović.

On je dodao da je u politici kvaliteta Gradske uprave navedeno da Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja veoma važan aspekt društvenog, privrednog i političkog života Istočnog Sarajeva, a da Jahorina treba da bude zamajac turizma i razvoja na ovim prostorima.

Međunarodne sertifikate dobila je i Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočnog Sarajeva, koja sada zvanično zadovoljava međunarodne standarde ISO 14001:2015 – sistem zaštite životne sredine i ISO 45001: 2018 – sistem zaštite zdravlja, bezbjednosti i zaštite na radu.

„Kad je riječ o standardima u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, akcenat je stavljen na kontrolu rizika, odnosno, bezbjednosti i zaštite na radu. Opisane su sve procedure i postupci koje treba da budu sprovedeni u ovim slučajevima“, istakao je Amović.

Amović je dodao da je veoma važan i postupak upravljanja otpadom, jer je tendencija u svijetu da se to čini na ekološki prihvatljiv način.

„Gradska uprava Istočnog Sarajeva i Teritorijalna vatrogasna jedinica, zahvaljujući međunarodnim sertifikatima ISO standarda, poboljšaće kvalitet svojih usluga, što će donijeti značajnu korist i samim građanima“, zaključio je Amović.

U realizaciji ovog projekta učestvovao je tim Gradske uprave i Teritorijalne vatrogasne jedinice koji je predvodio predstavnik kvaliteta u Gradskoj upravi Aleksandar Karadžić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare