Građani protiv gradnje objekta između njihovih zgrada

0

Stanari Svetosavske ulice u Palama juče su protestovali ispred zgarde opštine Pale zbog izgradnje novog stambenog objekta između zgrada u kojima žive. Izgradnjom ovog objekta, ističu stanari, gubi se dio ionako nedovoljnog parking prostora i zelene površine, a pri tome će im biti zaklonjeno dnevno svjetlo u dijelu stanova u ovim zgradama.

Stanar zgrade Nikola Lazarević rekao je novinarima da je ovaj problem, koji datira više godina, započeo bivši načelnik opštine Pale Slobodan Savić uz pomoć načelnika Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Mlađa Ćeremidžića, a nastavlja novi načelnik Miodrag Kovačevioć.

Lazarević je istakao da je lažni investitor kupio presudu na sudu, a opština, iako je bila dužna, nije uložila apelaciju na tu odluku.

On je dodao da su načelnik Kovačević, Ćeremidžić i predsjednik Skupštine opštine Pale, tajno dodijelili građevinsko zemljište za izgradnju zgrade na šetalištu i najavio da će stanari ovih zgrada podnijeti krivičnu prijavu protiv opštine Pale.

„Tužićemo opštinu i tražiti odgovornost za sve nosioce vlasti koji su ovo učinili. Ako bude pravde, a biće je, krivično će odgovarati i završiti u zatvoru i Savić, i Kovačević, Ćeremidžić i predsjednik Skupštine opštine Miroslav Brčkalo zbog zloupotrebe službenog položaja“, poručio je Lazarević.

Ćeremidžić je odbacio sve ove optužbe i naglasio da će investitor, kada preda zahtjev, dobiti građevinsku dozvolu za gradnju poslovne zgrade.

On tvrdi da građevinaka dozvola još nije izdata, te da je činjenica da je investitor vlasnik zemljišta, da ima idejno rješenje, da je platio zemljište, rentu i troškove uređenja.

Prema njegovim riječima, investitor je tražio promjenu namjene i da dva sprata zgrade budu za stanovanje, a, prema ranijem regulacionom planu, objekat je predviđen za poslovanje, što nije odobreno.

„Investitor se još nije obratio za dodjelu građevinske dozvole, ali ukoliko bude samo poslovni objekat on je ispunio sve uslove za dobijanje dozvole nakon čega može početi gradnju“, pojasnio je on.

Ćeremidžić je naglasio da je njegovo odjeljenje i Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevio i nadležnoj inspekciji dalo na uvid svu dokumentaciju i ustanovljeno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom krivičnom djelu.

Inevestitor objekta Puniša Lučić rekao je da će graditi ovaj objekat, jer je vlasnik lokacije, za koju je 2010. godine platio uređenje građevinskog zenmljišta, i rentu.

„Onog momenta kada projekat predam nadležnoj službi i izdaju mi građevinsku dozvolu ja mogu početi sa gradnjom“, kaže Lučić, dodavši da će sa gradnjom, ipak, početi kada nađe potencijalne korisnike.

On je dodao da će zgrada biti napravljena za 135 dana, a njena vrijednost je 2010. godine procijenjena na oko milion maraka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare