Građani Istočnog Sarajeva najveći zagovornici referenduma

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Srbi iz Istočnog Novog Sarajeva biće najveći zagovornici referenduma u Republici Srpskoj i pozvaće sve građane da ustanu i čvrsto kažu da su za 9. januar – Dan Republike, poručio je načelnik ove opštine LJubiša Ćosić.

Povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ćosić je istakao da su najveću cijenu stvaranja Srpske platili Srbi iz Sarajeva.

I pored toga, navodi Ćosić, Srbi su sačuvali Srpsko, odnosno Istočno Sarajevo koje i dalje grade.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su juče zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare