Gradina – značajan arheološki lokalitet

0

Arheolog Aleksandar Jašarević rekao je da su u toku završni radovi na arheološkom istraživanju na lokalitetu Gradina na Gornjim Palama i da je riječ o bogatom i važnom lokalitetu koji zaslužuje da istraživanja budu nastavljena.

Jašarević je istakao da su trosedmična iskopavanja, u okviru projekta „Revitalizacija srednjovjekovnog nasljeđa Sarajevsko-romanijske regije – faza jedan“, pokazala da je riječ o rezidencijalnom kompleksu na području Pala koji je pripadao dinastiji Pavlović.

„Ovo nije tipično vojno utvrđenje, s obzirom na to da smo našli bogate nalaze koji uključuju importovano staklo, keramiku i oružje“, rekao je novinarima Jašarević.

On kaže da je ovdje riječ o tipičnom srednjevjekovnom utvrđenju koje je spaljeno u vrijeme osmanskih osvajanja, kada je život na ovom lokalitetu prestao, tako da imaju zapečaćenu sliku poznog 14. i 15. vijeka.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/istrazivanje-na-gradini-pale/] width=[87] height=[87] title=[Gradina – značajan arheološki lokalitet] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

„Vidi se da je stanovništvo pobjeglo u jednom velikom naletu, vjerovatno osvajača, i mi sada pronalazimo sav taj njihov inventar tako da možemo rekonstruisati sliku posljednjeg života na Gradini“, pojasnio je on.

On ističe da arheolozi trenutno rade na objektu koji je naslonjen na bedem, to je podrumska prostorija, iznad koje su nekad postojala dva sprata, te da su svi arheološki nalazi pali u podrum i sada su u toku istraživanja cjelokupnog inventara.

„Interesantno je da je postojalo i vještačko osvjetljenje pomoću staklenih lampi, tako da je ovo jedan reprezentativan objekat, što se ne sreće na vojnim utvrđenjima. Riječ je o vlastelinskom dvorcu“, rekao je on.

On naglašava da je planirano da se iduće godine radi i konzervacija, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, da bi se u punom sjaju prikazao ovaj „utvrđeni zamak“.

Jašarević je naveo da je ovaj lokalitet veoma pristupačan i da ima turistički potencijal koji se može adaptirati i za naučne svrhe.

Prema njegovim riječima, interes grada Istočno Sarajevo je da uključi i Turističku organizaciju i da više predstavi svoje kulturno nasljeđe.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević kaže da je sa Jašarevićem dogovoreno da se započne ovaj zajednički projekat, jer lokalitet Gradine može biti prelijepa turistička destinacija.

„Već postoje ideje da se nekadašnjom uskotračnom prugom napravi pješačka i biciklistička staza i ovaj lokalitet poveže sa gondolom, jer nema nekih velikih prepreka“, rekala je Spasojevićeva i dodala da Pale i grad Istočno Sarajevo imaju mnogo stećaka i nasljeđa koje govori o onome šta se na ovom području dešavalo u proteklom periodu.

Spasojevićeva je zahvalila i Ministarstvu civilnih poslova BiH koje je pomoglo realizaciju ovog projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare