Gorska služba i demineri – hrabri čuvari ljudskih života

0

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske /CZ RS/ Milimir Doder odao je priznanje pripadnicima Gorske službe spašavanja Jahorina i deminerima CZ RS, koji su u nedjelju na Jahorni u akciji spašavanja slovenačkih paraglajdista iz minskog polja pokazali izuzetnu hrabrost i visoku profesionalnost i obučenost.

“Ovakve nesreće uče nas da u akcijama spasavanja ljudskih života mora biti obezbijeđena maksimalna koordinacija ključnih faktora koji u Srpskoj brinu o zaštiti ljudi i imovine, a zajednička akcija Gorske službe spašavanja Jahorina i deminera iz CZ RS, u saradnji sa EUFOR-om, upravo je to i dokazala“, rekao je Doder Srni.

On je istakao da Uprava CZ RS svestrano podržava rad ovih specijalizovanih jedinica i da se maksimalnno trudi da im obezbijedi što bolje materijalno-tehničke uslove za rad.

Doder je pozvao nadležne lokalne vlasti da ozbiljnije pristupe ispunjavanju zakonske obaveze koja propisuje da opštine treba da izdvajaju dva odsto ukupnog budžeta za opremanje i obuku struktura CZ RS.

“Ljudski životi nemaju cijenu i svi to uvijek moramo imati na umu“, poručio je Doder.

On je izrazio nadu da će Simon Vogrinec, koji je u nedjelju teško nastradao u minskom polju udaljenom 200 metara od bezbjedne zone, uspjeti da sa što je moguće manje posljedica prebrodi teško povređivanje u kojem su mu stradale obje potkoljenice.

Slovenac Simon Vogrinec povrijeđen je nedjelju priliom pada paraglajdera u minsko polje na vrhu Košuta, na Jahorini, na nepristupačnom terenu udaljenom od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina.

Akciju spašavanja Vogrinca i trojice njegovih kolega izveli su pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i demineri Civilne zaštite Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima Eufora, čijim je helikopterom povrijeđeni Slovenac prevezen u bolnicu.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare