Godišnja šteta od šumskih krađa oko pet miliona KM

0

Nezakonitom sječom i šumskim krađama u proteklih 20 godina Javno preduzeće „Šume Srpske“ oštećeno je za nešto manje od 100 milina KM, odnosno šteta je oko pet miliona KM na godišnjem nivo, izjavio je danas Srni vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Jakov Galić.„U proteklih 20 godina kumulativno zbog krađe imamo štetu od oko 100 miliona KM. Procjena je da godišnja šteta zbog krađe koju nam nanose treća lica iznosi oko pet miliona KM“, rekao je Galić.


On je naglasio da su tokom proteklih 20 godina podnošene krivične i prekršajne prijave, ali je riješeno svega 0,6 odsto tih slučajeva.

„Riječ je uglavnom o spoljašnim štetama zbog krađe šume koju vrši lokalno stanovništvo. Šume su dužne da čuvaju naši šumari ali se događa da na osjetljivim mjestima kao što su Jahorina ili Pale ljudi bukvalno sa puškama dolaze u krađu šume i nemoguće ih je u tome spriječiti “, rekao je Galić.

On je naglasio da je upoznat o dramatičnim ispovijestima šumara koji su fizički napadani, na čije kuće su podmetani požari.

„Poseban problem nam predstavlja Romansijski plato te područje Jahorine i Pala gdje je i bilo zabilježeno najviše takvih slučajeva“, dodao je Galić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare