Gdje su ubice Srba?

0

VIŠEGRAD – Porodice srpskih žrtava iz proteklog rata traže da napokon budu pronađeni izvršioci i nalogodavci ubistava srpskog stanovništva na području Sarajevsko-romanijske regije i optužuju Tužilaštvo BiH za opstrukcije u tim predmetima.

Predsjednik Udruženja zarobljenih, nestalih civila i boraca Republike Srpske iz Višegrada Ratko Maunaga ističe da su napisali pismo kojim žele da upozore Tužilaštvo BiH na te slučajeve.

„Imamo primjere u Bukvicama, u opštini Pale, gdje je ubijeno devet srpskih civila, a samo dva su nađena. Podnijeli smo tužbu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, ali odgovor nismo dobili“, kaže Maunaga Srni.

On ukazuje da niko iz političkog vrha Bošnjaka nije odgovarao za zločine nad Srbima u BiH, što pokazuje kako, ko i za koga radi.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Višegradu Milisav Vasić smatra da je pravosuđe BiH još jednom stopiralo rad na predmetima koji se tiču srpskih žrtava.

„Ne smijemo dozvoliti da Tužilaštvo BiH i međunarodna zajednica ignorišu srpske žrtve. Nema procesa protiv muslimanskih počinilaca zločina i to nam govori da Tužilaštvo radi selektivno i neobjektivno“, ističe Vasić.

On napominje da se do sada, uglavnom, sudilo samo Srbima, te da je cilj da se „svjetskoj javnosti Srbi predstave kao genocidan narod, a Republika Srpska kao genocidna država“.

Dušanka Borovčanin, čiji je suprug odveden 1992. godine, a njegove kosti pronađene 2000. godine, kaže da su porodice žrtava ogorčene, jer još nema pravde, a zločinci su na slobodi.

Ona ističe da Udruženje i porodice civilnih žrtava rata traže da Tužilaštvo BiH radi na dokazima o nestalom srpskom stanovništvu i da rješava ratne zločine, jer su do sada samo isporučivani dokazi u slučajevima optuženih Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare