Галијашевић: Јесу ли Бошњаци на располагању Хамасу или је Хамас у БиХ свуда око нас?

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Све што се догађало у Сарајеву и у Зеници на такозваним скуповима подршке Палестинцима није никакав инцидент, случајна појава или преседан, већ рефлексија стања духа у мржњом отрованом Сарајеву које не прихвата никога ко не личи на њих – у вјери једнако као и у политици, изјавио је Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић је истакао да су оба скупа била организована са циљем да се подржи палестинска организација Хамас, а не Палестинци и од њих страдалници на Блиском истоку, те да посебно Палестинци нису добили ништа добро што би њихову позицију промијенило и учинило подношљивом.

„Истовремено, БиХ ће испаштати због многих званичника, чак и неких из Министарства безбједности који су присуствовали овим скуповима и аплаудирали црно-бијелој пројекцији сукоба на Блиском истоку“, рекао је Галијашевић коментаришући поруку некадашњег команданта 7. Муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, а данас званичник СДА Шерифа Патковића у обраћању, којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора, да се ставља на располагању Хамасу.

Он је указао да управо та искључивост и та врста агресивне поруке која не разумије сложеност сукоба и јесте разлог зашто то све дуго траје и зашто гомила толико невиних жртава.

Галијашевић је оцијенио да је изјава Патковића, Алијиног генерала и бившег команданта Седме муслиманске бригаде из Зенице, посебно страшна и неприхватљива и, ма колико била безначајна у израелско-палестинском рату, она производи, подстиче и ескалира радикализам код Бошњака у заједничкој земљи.

„Зашто се некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Шериф Патковић ставио на располагање Хамасу и шта то уопште значи и шта ће бити од тога, може бити питање на које одговоре морају дати безбједносне структуре у БиХ“, нагласио је он.

Галијашевић је подсјетио да није дозвољено ширење насилних идеологија и да је кажњиво подржавати терористичке организације попут „Муслиманског братства“ и његовог огранка Хамаса.

Према његовим ријечима, многе изговорене ријечи које су неприхватљиве Израелу истовремено су врло увредљиве самим Палестинцима који нису Хамас.

„Скуп у Зеници, најављен као скуп подршке Палестинцима, био је скуп подршке Хамасу. Њему је присуствовао и амбасадор Намора који је био присиљен да шути о томе да је Хамас терористичка организација која не представља Палестину и да у УН само Палестинска ослободилачка организација /ПЛО/ има тај мандат, а да је управо Хамас многе вође ПЛО масакрирао или протјерао из Газе још 2006. године и да је Газа данас концентрациони логор са два реда `стозубих` бодљикавих жица. Први ред контролише Хамас, а други израелска влада“, појаснио је он.

Галијашевић подсјећа да је Патковић у рату деведесетих година једно вријеме предводио јединицу која је у Хагу препозната као радикална и чији је команданат био пуковник Амир Кубура, један од тројице Бошњака осуђених од Хашког трибунала због тешких ратних злочина /осуђени су и генерал Расим Делић и начелник Генералштаба генерал Енвер Хаџихасановић/.

Он је додао и да је у вријеме рата други командант Седме муслиманске Махмут ефендија Каралић тешко преживио покушаје убиства од муџахедина припадника те јединице, која је имала стотине припадника разних терористичких организација из арапскога свијета.

„Кључна ствар која повезује муслимане из БиХ са `браћом` у Гази, али и онима из арапскога свијета који су се прикључили јединицама тзв. Армије БиХ је покрет `Младих муслимана` и идеја `Муслиманскога братства`, чији је истакнути идеолог био Алија Изетбеговић, аутор `Исламске декларације` о нужности исламизације свијета, изградњи исламског друштва и исламске власти као основног услова за стварање исламске државе“, рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да су Патковићев говор прећутили медији у Сарајеву, а није га коментарисао нико од бошњачких или пробошњачких политичара, посебно око његовог јавног сврставања на страну Хамаса и стављању на располагање.

Истовремено, додао је, „Муслиманско братство“ у Сарајеву, иако забрањено у САД, ЕУ, Јапану, Египту и Саудијској Арабији, наставља да гради политичку платформу организовања и д‌јеловања терористичких организација попут Ал каиде и „Исламске државе“ и одржава БиХ у стању најважније одскочне даске радикалним исламистима и терористима на путу ка земљама Европске уније.

„Та пријетња се мора отклонити, а радикалне вјерске идеологије попут вехабизма и радикалне политичке платформе `Муслиманског братства` морају бити забрањене и санкционисане. Иначе ће ове структуре од БиХ направити крваво ратиште попут оног на Блиском истоку“, упозорио је Галијашевић.

Шериф Патковић, некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Армије БиХ, а сада званичник СДА, у обраћању којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора ставио се на располагању терористичкој организацији Хамас.

„Бригада покрета Ел Хамас, настала из политичког крила Младомуслиманског братства, мене дубоко подсјећа на Седму /Муслиманску бригаду Армије БиХ/ и ја као командант, ево кажем и амбасадору, али и као човјек стављам се на располагање у датом тренутку да им се придружим“, рекао је Патковић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare