Галијашевић: Хелезова провокација српског народа и напад на Дејтон

0

САРАЈЕВО – Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да пријетње етничким чишћењем Републике Српске које је изрекао министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез представљају провокацију српског народа, напад на Српску и Дејтонски мировни споразум, али истовремено и цртање мете на леђа Бошњацима.

Галијашевић је истакао да Хелезова изјава изречена са позиције министра одбране у Савјету министара, а не неког приватног лица из Бугојна показује да БиХ није држава, те да се та чињеница управо огледа по понашању које долази из Сарајева.

Он је упитао да ли је Хелез свјестан свог става упереног против народа чији су представници учествовали у његовом избору, те указао да и Република Српска издваја средства за његову плату и службена путовања.

„Оно што је Хелез пропустио да види јесте да позиција министра одбране у БиХ, иако носи елементе званичности и политичке снаге, моћи и утицаја, представља позицију без војске. Нема војске која би кренула и реализовала те његове идеје етничког чишћења Републике Српске“, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, када Хелез каже да Срби требају напустити Републику Српску и да ће он или неко урадити оно што је урађено са Србима из Хрватске у Републици Српској Крајини, то говори да ће спровести етничко чишћење милион Срба из Републике Српске, некога протјерати и убити, уништавати имовину.

„Иако има довољно лудила да то каже и уради, фали му војска која би то реализовала. Он није ни Пиноче, ни Мусолини, ни Адолф Хитлер. Он јесте луд као они, али нема војну силу да би му стајала на располагању“, рекао је Галијашевић.

Он је истакао да Хелезове приче долазе уочи највећег муслиманског празника Курбан- бајрама, у вријеме када са својим политичким сабратом Рамом Исаком организује пријем на који долази свијет западне дипломатије у Сарајеву.

„Онда знамо извор и разлоге пријетњи које упућује Србима, а које се настављају на оне свакодневне из Амбасаде САД, Суда и Тужилаштва БиХ, Министарства иностраних послова, у ствари, од људи који у Сарајеву просто не виде гд‌је живе“, рекао је Галијашевић.

Он је рекао да су муслимани окружени Републиком Српском и Херцег-Босном, Србијом и Хрватском, али и хришћанском Европом због чега би требали да престану да прогањају Србе и Хрвате и да учине све да буду у добрим односима са комшијама, да се измире и пронађу путеве компромиса које је Дејтонски мировни споразум утемељио.

„Таква држава по идејама министра одбране у Савјету министара не може постојати и то неко мора објаснити Хелезу“, напоменуо је Галијашевић.

Он сматра да такве ратнохушкачке изјаве, али и графити на амбасадама земаља које не подржавају сарајевско лудило представљају одвлачење пажње од стварног проблема – да је Сарајево данас мост за притисак нарко-картела на Европу, као што је јуче било мост за д‌јеловање радикалног исламистичког фактора у Европи и извођење терористичких акција.

„Свакоднене су пуцњаве, убиства и мафијашки обрачуни на најважнијим мјестима у Сарајеву – на Башчаршији, пред хотелом `Европа`, дуж Ферхадије, на Вилсоновом шеталишту који су посљедица тога да је овај град база једног од највећих европских картела којим из Дубаија управља Един Гачанин“, рекао је Галијашвић.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез недавно је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Хелез је запријетио и да ће Срби „извући дебљи крај“ ако се не повинују његовом плану о под‌јели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији „Олуја“.

Он је рекао и да би за Србе била „предност“ ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Архива/РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare