Formirati komisije za rješavanje potrošačkih prigovora

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održan konsultativni sastanak predstavnika udruženja potrošača i komunalnih preduzeća, na kojem je razgovarano o formiranju komisija za rješavanje potrošačkih prigovora.

Sastanak su inicirala udruženja potrošača u okviru projekta EU „Doprinos organizacija civilnog društva zaštiti potrošača u skladu sa EU standardima“.

Rukovodilac projekta Danijel Malić rekao je novinarima u Istočnom Sarajevu da su u prošloj godini udruženja za zaštitu potrošača primila i riješila više od 3.200 prigovora, od čega se 2.400 odnosilo na usluge od opšteg ekonomskog interesa.

„U prvih šest mjeseci ove godine ta brojka je oko 1.200 prigovora, od kojih su se 853 odnosila na usluge od opšteg ekonomskog interesa“, naveo je Malić.

On je istakao da je današnji sastanak prilika da se diskutuje o odredbama Zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske iz članova 51 i 52 koji se odnose na formiranje komisija za rješavanje potrošačkih prigovora, te o uspostavljanju savjeta pri jedinicama lokalne uprave koji raspravljaju o opštim ulovima za realizaciju usluga od opšteg ekonomskog interesa.

Portparol Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ /ŽIR/ u Istočnom Sarajevu Snježana Rosuljaš rekla je da su učesnici sastanka predstavnici komunalnih preduzeća i lokalne samouprave sa područja šest gradskih opština, te da je cilj da u svim komunalnim preduzećima budu uspostavljene komisije za rješavanje prigovora potrošača.

„Pri lokalnim samoupravama, prema Zakonu o zaštiti prava potrošača Republike Srpske, obavezno je formiranje savjetodavnog tijela“, istakla je Rosuljaševa.

Ona je napomenula da su tu obavezu već ispunile opštine Istočno Novo Sarajevo i Sokolac, te ostaje na ostalim lokalnim zajednicama Istočnog Sarajeva da formiraju savjetodavna tijela koja će se baviti rješavanjem problema od opšteg ekonomskog interesa svih preduzeća na nivou grada.

Rosuljaševa je dodala da su prilikom čestih redukcija vode na području Istočnog Sarajeva ugrožena prava potrošača, dodajući da će ta tema biti razmatrana na nekom od narednih sastanaka savjetodavnog tijela opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prema njenim riječima, u proteklom periodu su im se javljali građani u vezi sa ovim problemom.

„Potrošači mogu da podnesu pisani prigovor vodovodu, a njihova pravna služba, odnosno komisija za rješavanje prigovora je dužna da im odgovori u roku od osam dana. Ukoliko odgovor ne bude pozitivan u rješavanju tog problema, mogu da se obrate nama i onda im mi pomažemo ili posredstvom republičke inspekcije ili ostalih mehanizama da ti problemi budu riješeni na jedinstven način“, navela je Rosuljaševa.

Ona je istakla da je ŽIR, kao jedno od udruženja za zaštitu prava potrošača u Sarajevsko-romanijskoj regiji, dalo podršku ovom projektu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare