Формиран Савјет за стандардизацију српског језика

0

БАЊАЛУКА – Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма који је данас конституисан у Бањалуци на челу са предсједником Миланком Бабић утврдиће смјернице за израду мјера у складу са усвојеним политикама у области заштите језика и писма.

За замјеника предсједника изабрана је Мијана Кубурић Мацура, а у Савјет су именовани чланови Срето Танасић, Драгомир Козомара, Ранко Поповић, Биљана Самарџић и Саша Ђукић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је током сједнице да ће републичке, научноистраживачке и образовне институције у наредном периоду у Српској интензивирати активности на афирмацији, промоцији и заштити српског језика и ћиричног писма.

„Стратешко опред‌јељење Српске јесте да српски и језик и ћириличко писмо морају уживати посебну заштиту републичких, научноистраживачких и образовних институција“, истакла је Стојичићева.

Она је на конститутивној сједници Савјета за стандардизацију, која је одржана у просторијама Министарства, рекла и да је Министарство покренуло низ активности које у значајној мјери промовишу не само српски језик и ћириличко писмо, већ и српску културу и културно насљеђе у цјелини, саопштено је из ресорног министарства.

У наредном периоду Савјет ће утврдити и Пословник о раду.

Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма је утврђен Законом о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма који је усвојен 15. септембра 2021. године.

Овим законом уређују се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа.

И Скупштина Србије усвојила је Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare