Formiran Savez oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održana osnivačka skupština Saveza oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske, a za predsjednika je izabran Milan Stjepanović.

Stjepanović je izrazio veliku zahvalnost saradnicima za ukazano povjerenje da vodi Savez, dodajući da je to ujedno i velika obaveza.

On je napomenuo da je cilj da brže, lakše i jednostavnije ostvare prava kroz institucije sistema, kako bi život ljudima koji se bore sa ovom bolešću bio što kvalitetniji.

„Mi već sada imamo viziju i program šta bi trebalo da uradimo jer smo do sada imali problem zato što nije formiran savez i teže smo prolazili kod instititucija“, istakao je Stjepanović, koji je i predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač.

Stjepanović je napomenuo da na regiji Birač ima 109 oboljelih od multipla skleroze.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije istočna Hercegovina Branimir Tamindžija izjavio je da je duži niz godina trajala borba za osnivanje Saveza, ali zbog proceduralnih stvari nije bilo moguće da to ranije bude završeno.

„Iskreno se nadam da će sada naša borba biti mnogo jača, konkretnija i da ćemo uspjeti da unaprijedimo i poboljšamo položaj oboljelih od multiple skleroze u Srpskoj. Žalosno je da imamo 1.900 oboljelih, a da samo 120 prima neki vid terapije, ostali su prepušteni sami sebi. Naša želja je bila da novooboljelima omogućimo liječenje novim terapijama koje zaustavljaju tok bolesti i da njima i njihovim porodicama poboljšamo život“, istakao je Tamindžija.

Tamindžija, koji je danas izabran za predsjednika Skupštine Saveza oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske, naglasio je da je prvi sljedeći korak da Savez bude prijavljen Koordinacionom odboru invalidnih lica Republike Srpske.

On je istakao da postoji 14 terapija, a na regiji istočne Hercegovine prijavljeno je 110 oboljelih.

„Međutim, postoji veliki broj oboljelih koji se kriju i ne žele da se prijeve u udruženja, što smatram da je velika greška. Mnogo je bolje da se jave, da dođu na neka od naših okupljanja gdje su stručna lica predavači i iznose činjenice, a moguća je i razmjena iskustava i kako se drugi uspješno bore sa ovom bolešću. Cilj svima nama je da pobijedimo multiplu sklerozu“, rekao je Tamindžija.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije Nataša Tomić izjavila je novinarima da je danas održana i Skupština ovog udruženja, na kojoj su riješena neka od pitanja za dalji rad.

„Sada smo se trudili da aktiviramo ljude koji su oboljeli i koji će da se bore za bolja prava sebe, ali i svih nas“, istakla je Tomićeva, dodajući da je danas upriličena i svečana proslava godišnjice osnivanja Udruženja, na koju su pozvani predstavnici gradske i opštinskih vlasti.

Tomićeva je rekla da Udruženje oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije pokriva 14 opština, među kojima su i Višegrad, Rudo, Čajniče, Novo Goražde, Foča i Kalinovik, te imaju registrovana 132 člana.

„Želimo da srž i problematiku oboljelih od multiple skleroze shvate i predstavnici kako gradske, tako i opštinske vlasti, jer je ovim ljudima najbitnije i najpotrebnije druženje, pozitivna riječ“, rekla je Tomićeva.

Ona je izrazila nadu da će Udruženje dobiti adekvatnu kancelariju za rad, te biti obuhvaćeno budžetom bar jedne od 14 opština.

„Mi smo jedino Udruženje u Republici Srpskoj koje se finansira od nekih donacija, odnosno dobre volje ljudi koji nam udijele milostinju“, istakla je Tomićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare