Folkloristika kao način duhovnog sabiranja Srba

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo na Palama večeras je počeo naučni skup Savremena srpska folkloristika, u okviru kojeg je promovisana knjiga „Biljni svet u tradicionalnoj kulturi Srba 1, 2, 3“.

Trodnevni naučni skup održava se u organizaciji Udruženja folklorista Srbije, Instituta za književnost i umetnost, Vukove zadužbine, te Filozofskog fakulteta Pale i Filološkog fakulteta Banjaluka.

Predsjednik Udruženja folklorista Srbije Boško Suvajdžić podsjetio je da je prvi naučni skup održan u Novom Sadu, drugi u Beogradu i Tršiću, treći u Nišu, a četvrti na Palama, što pokazuje želju Udruženja da svojim aktivnostima ujedini naučne, duhovne i kulturne kapacitete.

„Održavanje naučnog skupa na Palama trebalo bi da pokaže našu spremnost da sva važna folkloristička pitanja postavimo u jednu ideju, a to je potreba duhovnog sabiranja srpske kulture i srpskog naroda“, rekao je Suvajdžić.

On je istakao da se savremena srpska folkloristika zasniva na tradiciji ne samo vukovskoj, već i predvukovskoj i postvukovskoj.

„To podrazumijeva jednu vrstu komparativnog i interdisciplinarnog i svakako savremenog proučavanja koje je zasnovano i na terenskom istraživanju i na dostignućima disciplina etnologije, etnolingvistike, etnomuzikologije… ali i književnoistorijskog i književnoteorijskog znanja“, naveo je on.

On je pojasnio da savremena srpska folkloristika sabira mnogo disciplina i pokušava da iz jedne humanističke perspektive da odgovore na pitanje šta je tradicija, šta je folkolor, da li postoje u savremenim uslovima, na koji način postoje, da li su grafiti folkolor ili nisu…

U okviru načunog skupa biće predstavljeni određeni zborinici koji su izašli pod okriljem ovog udruženja.

„Predviđena su izlaganja prijatelja iz Rusije, Ukrajine, ali i iz Banjaluke i sa Pala. Ideja jeste da pokušamo da se saberemo da to ne bude samo u Beogradu i samo u Srbiji nego da razgovaramo jedni sa drugima i dođemo do određenih rezultata svi zajedno“, istakao je Suvajdžić.

Urednik zbornika o bilju, profesor narodne književnosti iz Novog Sada Zoja Karanović rekla je da ove tri knjige govore o bilju u tradicionalnoj kulturi Srba u magiji, obredno-običajnoj praksi, poeziji, pričama…

Ona je navela da su autori zbornika najeminentniji stručnjaci iz Srbije i okruženja, te da je u pripremi četvrta knjiga „Bilje u srpskoj kulturi u slovenskom kontekstu“ u kojoj učestvuju i autori iz dijaspore i slovenskih zemlja Rusije, Belorusije, Ukrajine i Bugarske.

Na skupu učestvuje četrdeset naučnika iz svih oblasti koje naučno izučavaju različite oblike folkornog stvaralaštva na slovenskom prostoru.

Udruženje folklorista Srbije počelo je sa radom 4. marta 2014. godine, a osnovano je radi izučavanja folklora, usmene tradicije i kulture srpskog naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare