Fizička aktivnost i pravilna ishrana uz manje stresa za zdravije srce

0

FOČA – Profesori i studenti Medicinskog fakulteta, zajedno sa radnicima fočanskog Doma zdravlja, danas su na Trgu kralja Petra u Foči mjerili građanima krvni pritisak i savjetovali ih o održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.
Ova akcija organizovana je povodom Svjetskog dana srca.

Specijalista higijene sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Foči Maja Vuković kaže da su u današnjoj preventivnoj akciji uglavnom učestvovali građani stariji od 65 godina koji koriste terapiju zbog povišenog krvnog pritiska.

„Nismo primijetili da neko ima povišenu vrijednost krvnog pritiska, odnosno da ide preko 140 sa 90“, navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da i dalje starije stanovništvo prednjači u srčanim oboljenjima, ali da obolijevaju i mlađi.

„Prilikom upisa na Medicinski fakultet u svakoj generaciji imamo po nekoliko brucoša koji koriste terapiju protiv povišenog krvnog pritiska. Uglavnom, bolesti srca i krvnih sudova i dalje su vodeće u svijetu što se tiče smrtnosti i procjenjuje se da je oko 18,6 miliona stanovnika nosilac ovih oboljenja“, rekla je Vukovićeva.

Fizička aktivnost i zdrava ishrana najbolja je i najlakša prevencija oboljenja srca i krvnih sudova, a poželjno je, koliko je to moguće, izbjegavati ili ublažavati svakodnevni stres kojem je čovjek izložen, poručili su fočanski ljekari i studenti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare