Firma „Nikola Tesla“ odustala od kupovine „Famosa“

0

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada i stečajni upravnik „Famosa“ Pale Radislav Bratić informisali su danas radnike ove firme da je direktor preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke Dušan Vještica zvanično potvrdio da ta firma odustaje od kupovine imovine „Famosa“.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske i stečajni upravnik „Famosa“ obavijestili su radnike o jučerašnjem sastanku sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem i direktorom preduzeća „Nikola Tesla“ Dušanom Vješticom.

„Novi direktor `Nikole Tesle` potvrdio je da je ova firma definitivno odustala jer nisu uspjeli da obezbijede sredstva potrebna za kupovinu imovine `Famosa“, rekao je Bratić.

On je naglasio da je na sastanku sa ministrom industrije Srpske bilo riječi o drugim modalitetima, odnosno o tome da li Vlada ostaje i dalje pri svojim zaključicima da će učestvovati, bilo posredno ili neposredno, u kupovini „Famosa“ i da li će biti nastavljena ista ili slična djelatnost ove firme.

Bratić je napomenuo da je zaključeno da radna grupa sačini prijedlog da se napravi podjela imovine po tehnološkim cjelinama za prodaju, ali i da bi Vlada Srpske za najveću proizvodno-tehnološku cjelinu, u kojoj bi se organizovala proizvodnja, mogla obezbijediti strateškog partnera u dogledno vrijeme.

„Dobili smo rok do 7. maja da idemo sa materijalom prema ministru kako bi se pitanje `Famosa` moglo iznijeti pred Vladu Republike Srpske“, dodao je Bratić.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada saglasan je sa stečajnim upravnikom da je neophodno da se izvrši podjela tehnološke cijeline, te da se iznađe modalitet da onaj dio preduzeća koji bi mogao raditi i koji ima tržište počne sa proizvodnjom kao poseban pravni subjekat.

„Ovaj drugi dio imovine preduzeća trebaju ili da prodaju, ukoliko privatnici iskažu interes, ili da se osnuje industrijska zona. U suštini, svima nam je cilj da se ova fabrika ne zatvori nego da radi“, rekao je Belenzada.

Bivši radnici „Famosa“ Miroslav Subotić i Slobodan Jokić izrazili su nadu da će obećanja koja su data radnicima biti ispunjena kako bi se pokrenula proizvodnja.

Preduzeće „Nikola Tesla“ iz Banjaluke je sredinom oktobra prošle godine uputilo pisanu ponudu da za izsnos od od 1,5 miliona KM kupi preduzeće „Famos“ Pale i pokrene proizvodnju, zaposli radnike i uloži u mašine.

Ukupne obaveze „Famosa“ iznose oko 17 miliona KM, a prije stečaja u ovom nekadašnjem privrednom gigantu je radilo oko 320 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare