Finansijski problemi prekinuli program lokalnog radija

0

SOKOLAC – Radnici Info radija Sokolac sutra će stupiti u štrajk jer im nije isplaćeno 10 plata, najavio je direktor Info centra Sokolac Branimir Đurković.
Đurković je rekao Srni da će štrajk trajati do daljeg, te da će za vrijeme trajanja biti prekinuto emitovanje vlastitog programa, osim informacija od posebnog interesa za lokalnu zajednicu.

„Ukupne neizmirene obaveze prema radiju su oko 200.000 KM. Sa istekom januara 2017. nama se duguje 10 zarađenih plata. Od 23. septembra do danas iz budžeta opštine Sokolac nije nam prebačena nijedna marka. Tada su nam isplaćena posljednja dva lična dohotka za februar i mart 2016. godine“, tvrdi Đurković.

Đurković je napomenuo da je štrajk više puta odgađan, jer je uprava Info centra Sokolac, u čijem okviru djeluje i radio, imala obećanja da će obaveze biti izmirene.

„Nije problem što se duguje 10 plata, ako je situaciju budžetu teška. Žao nam je što smo diskrimisani u odnosu na ostale radnike organa uprave i ostale budžetske korisnike. Načelnik opštine i radnici u organima uprave su za posljednje dvije godine primili sedam plata više nego mi“, kaže Đurković.

Načelnik opštine Sokolac Milova Bjelica rekao je da je neophodno obezbijediti oko 70.000-80.000 KM da bi se situacija u Info centru stabilizovala.

„Obaveze koje danas ima Info centar prema Poreskoj upravi su oko 40.000 KM. Osim te blokade račina, imaju blokadu za jednu sudsku presudu koja je bila u postupku od 2012. u iznosu od 35.000 KM“, objasnio je Bjelica.

On je istakao da su tri radnika ispunila uslove za odlazak u penziju, ali im nije povezan radni staž zbog nedostatka novca.

Bjelica pojašnjava da većih finansijskih problema nije bilo do septembra 2016. godine.

U Sindikalnoj organizaciji Info centra navode da zaposleni godinama ne primaju topli obrok, regres, prevoz i naknade za rad praznicima.

Lokalni radio u Sokocu postoji 41 godinu. Od 2009. djeluje u okviru Info centra Sokolac, koji u svom sastavu ima i „Sokolačke novine“. Osnivač je Skupština opštine Sokolac.

Trenutno u Info centru ima 12 zaposlenih radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare