Filmsko stvaralaštvo posvećeno Andreju Tarkovskom

0
28

Filmski opus Andreja Tarkovskog, jednog od najuticajnijih ruskih filmskih umjetnika i jednog od najznačajnijih reditelja u istoriji kinematografije, biće u fokusu decembarske “Filmoteke” koja će biti otvorena danas na Palama.
Tokom četvorodnevnog programa u Art galeriji “G 3” biće prikazani filmovi “Ogledalo”, “Stalker”, “Nostalgija” i “Žrtvovanje”, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske koja je organizator “Filmoteke”.

O filmskom stvaralaštvu i poimanju umjetnosti Tarkovskog govoriće Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Projekcije filmova počinju u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Andrej Arsenijevič Tarkovski, ruski filmski režiser, glumac, scenarista i teoretičar filma, rođen je 1932. godine u Zavražju na Volgi, ruskoj Ivanovskoj oblasti, kao dijete pjesnika Arsenija Aleksandroviča Tarkovskog i glumice Marije Ivanovne.

Studirao je arapski jezik u Moskvi i geologiju u Sibiru prije nego što je upisao čuvenu VGIK – moskovsku fimsku školu 1959. godine.

Tarkovski je najpoznatiji ruski reditelj poslije Ejzenštajna, ali i jedan od najznačajnijih reditelja u istoriji svjetske kinematografije. NJegov vizionarski pristup filmskom vremenu i prostoru, kao i njegova posvećenost filmu kao poeziji, obilježile su razvoj modernog filma.

Kao i mnogim drugim umjetnicima u Sovjetskom Savezu, i njegova karijera bila je obilježena konstantnim borbama sa vlastima da bi shvatile njegovu misiju. Osamdesetih godina prošlog vijeka privremeno je napustio Moskvu, snimajući u Italiji i Švedskoj. Umro je u Parizu, gdje je i sahranjen, 1986. godine.

“Filmotetka” će trajati do 17. decembra na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

Komentarišite prvi!

avatar