Filmski klasici rađeni po poznatim literarnim djelima

0

Projekcijom filma “Tramvaj zvani čežnja” Elije Kazana sinoć je u Palama otvoren novi ciklus “Filmoteke” nazvan “Filmski klasici: literatura i film”, koji organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Prema riječima direktora Kinoteke Srpske Milovana Pandurevića, osim navedenog filma, nastalog 1951. godine, paljanska publika moći će u naredna dva dana, koliko će trajati “Filmoteka”, vidjeti i filmove “Odavde do vječnosti” Freda Cinemana iz 1953. i “Ko se boji Virdžinije Vulf” Majka Nikolsa iz 1966. godine.

“Riječ je o tri klasika koji su nastali po poznatim istoimenim literarnim djelima – “Odavde do vječnosti” rađen je po romanu DŽejmsa DŽonsa, dok su filmovi “Ko se boji Virdžinije Vulf” i “Tramvaj zvani čežnja” rađeni po dramskom predlošku Edvarda Olbija, odnosno Tenesi Vilijamsa”, rekao je Pandurević Srni.

On je dodao da je Kazan nekoliko godina prije filma dramu “Tramvaj zvani čežnja” režirao i u pozorištu.

Navodeći da je “Filmoteka” stalni program Kinoteke Srpske, Pandurević je podsjetio da su u ciklusu “Literatura i film” prethodno prikazana tri igrana filma bazirana na poznatim literarnim djelima iz 19. vijeka.

“U okviru “Filmoteke” planiramo još nekoliko sličnih programa”, najavio je direktor Kinoteke Srpske.

Ocijenivši da bi bila šteta da ovi programi budu prikazani samo u jednom mjestu, Pandurević je rekao da je ideja da ih vidi publika u više gradova Srpske.

“Bila bi to “Filmoteka” u pohodima Srpskom”, zaključio je Pandurević.

Filmovi iz ciklusa “Literatura i film” prikazuju se u Art galeriji “G 3” na Palama, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments